CommentaarVuurwerkverbod

Deze jaarwisseling bepaalt de toekomst van het consumentenvuurwerk

Een jaarwisseling zonder vuurwerk biedt een uit­gelezen kans om eens te onderzoeken hoe dat bevalt.

Een vader en zoon kopen vuurwerk.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De komende vuurwerkloze jaarwisseling is een onvoorziene bijkomstigheid van de coronacrisis. Dat effect wordt in het linkerdeel van de Kamer met ­gejuich begroet: eindelijk is het zover. VVD, CDA en PVV leggen zich zonder veel genoegen bij de situatie neer vanuit het besef dat in deze exceptionele omstandigheden de zorg niet nog zwaarder kan worden belast met vuurwerkslachtoffers.

Bij die zorg begon jaren geleden het vuurwerkdebat, toen de medisch specialisten zich afvroegen of het geen tijd was om eens wat te doen aan de ‘traditie’ om elk jaar tientallen ogen en handen kapot te knallen. Agenten, ambulance­verpleegkundigen en brandweerlieden sloten zich aan ­omdat ze het zat waren dat ze eens per jaar in een opgefokte sfeer van alle kanten worden bekogeld en beschoten.

Die roep is niet zonder effect gebleven. Langzaam maar zeker ging steeds meer vuurwerk in de ban. Dit zou al een jaarwisseling worden zonder knalvuurwerk en losse vuurpijlen. De coronacrisis geeft nu plots het laatste zetje. Financiële compensatie voor de vuurwerkbranche ligt voor de hand; dit is geen doorsnee bedrijfsrisico. Ook is het niet onlogisch dat zowel de branche als de regeringscoalitie – VVD en CDA voorop – benadrukken dat dit eenmalig is. Een definitief ­verbod zou vanuit een andere politieke afweging tot stand moeten komen.

Dat klopt, maar juist daarom wordt dit wel een interessant experiment. In die politieke afweging gaat het nu immers al jaren om het effect. Tegenover degenen die zich verheugen op een ­rustige jaarwisseling staan de mensen die voorspellen dat Nederland op grote schaal zal overschakelen naar het illegale vuurwerk, dat vanzelf zal blijken dat vrijwel alle ­ellende eigenlijk dáárdoor wordt veroorzaakt en dat het dus helemaal geen zin heeft om alle rustige vaders en moeders hun keurige vuurwerkpakketjes van de plaatselijke bloemist te onthouden.

Het probleem was altijd dat het empirisch bewijs daarvoor ontbrak. Nu het toch zover is gekomen, wordt deze jaarwisseling de proef op de som. Het opmaken van de nationale schade – een vast ritueel op 1 januari – wordt dit keer een beslissend moment voor de toekomst van het ­legale consumentenvuurwerk in Nederland.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden