ColumnSarah Sluimer

Deze dingen wil Sarah Sluimer wél meenemen naar het volgende decennium

null Beeld
Sarah Sluimer

Sheila Sitalsing schreef deze week een fijne column waarin ze de dingen opsomde die in de jaren tien achter mogen blijven. Hier de dingen die we – wat mij betreft – juist mee moeten nemen naar het nieuwe decennium.

Iedere kunstenaar die met geheven hoofd blijft doorploeteren om schoonheid aan een steeds onverschilliger wereld te geven, ondanks de minachting van Halbe Zijlstra en een groeiend leger aan romantische puristen. Juist jij daar met je vaginasculpturen, je post-postmoderne werken, je naakte, geverfde lichaam, je mimevoorstelling. Laat je niet door bange kleinburgers wijsmaken dat je ontaard, naïef of een uitzuiger bent. Blijf ons verrassen.

Iedereen die je mistig aanstaart als het over Wierd Duk of Kim Boon gaat, omdat ze geen Twitter hebben en ook niet willen hebben en dus vele malen verstandiger zijn dan degenen die deze marginale opruiers groter maken dan ze zouden moeten zijn.

Speciaalbiertjes. Ik lust dat niet, maar jullie zijn er gek op.

Iedere jonge man of vrouw die wijs genoeg is om met gedecideerde woede de vernietigers van onze wereld aan te spreken en te bestrijden. Laat de oude egoïsten je haten. Geniet van hun woede. En blijf TikToks maken. Ook belangrijk.

Iedereen die met toewijding, volharding en vanuit liefde vecht voor mensen die achterblijven, vernederd of geplaagd worden. Het is een ondankbare taak om voor compassie te moeten strijden in deze tijd. Maar je bent geen sneue aandachtstrekker of een zwakkeling. Je bent eigenlijk best lekker bezig.

Iedereen die met toewijding, volharding en vanuit liefde vecht tegen zelfs de kleinste flirt met Thierry Baudet en zijn vrienden. Vergis je niet: een kruimel human interest voor deze man betekent een verdere capitulatie voor het normaliseren van gesprekken over ras en superioriteit, de geneugten van een traditionele rolverdeling en het afpakken van het recht op zelfbeschikking. Vervang Thierry Baudet overigens door Donald Trump of Viktor Orbán en zie dat er weinig verandert.

Bas Heijne, Maxim Februari en natuurlijk Timothée Chalamet. Dat zijn toch mooi drie witte mannen, tot uw dienst.

Topless zonnen.

En wat we vooral allemaal in ons moeten dragen, iedere dag, trots en barmhartig, ja misschien wel met diezelfde hete buik die velen voelen als Nederland scoort, anderen als ze voor een replica van een VOC-schip staan of het volkslied uit volle borst zingen: dat een vrij leven bestaat uit het vermogen op vaste benen en met warme handen een ander tegemoet te treden. Dat een sterke samenleving bestaat uit mensen die niet laf zijn. Niet uit mensen die heldendom (#dapper) vanuit ijdelheid opeisen, maar uit grootmoedige burgers met ruimte in hun hart.

Dus neem ruimte mee in dat nieuwe decennium. Zoveel ruimte als je maar bij elkaar kunt schrapen. En zwem er vrolijk in. Verdrinken zal je niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden