ColumnSheila Sitalsing

Deze column gaat dus niet over Thierry’s wartaal

En toen stond de volksvertegenwoordiging zomaar op een dinsdagavond in februari te debatteren over het waarheidsgehalte van extreem-rechtse drek. Of het waar is dat het budget van de Europese Unie gaat ‘naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn’.

Thierry Baudet had het beweerd met de stelligheid die hij bewaart voor zijn uitzinnigste krankzinnigheden en je zag ze razendsnel denken, de collega-Kamerleden. Reageren of laten gaan?

‘Doodzwijgen’, hadden ze jarenlang tegen elkaar gezegd, lang geleden, toen Geert Wilders nog goed was in gifpijlen afschieten, een kunst die hem in de loop der jaren is ontglipt. Ze sisten: ‘Negeren!’, en gingen vervolgens luidkeels schande spreken van Geert. De pers had er een dagtaak aan; de collectieve hysterie bereikte haar hoogtepunt toen vijftig (50) journalisten zich in een vliegtuig persten om met Wilders mee te reizen naar Londen voor een non-event. Ze vonden het allemaal ook onzin, maar ze zaten er toch maar mooi. Met zijn vijftigen.

Daarom gaat deze column niet over Thierry’s wartaal: we zitten in een ‘imperiale Unie’ en ‘Kijk, er is een enorm complot rondom de term ‘complot’ opgetuigd’. Deze column gaat ook niet over Lodewijk Asscher die niet tolereerde dat er ongestraft werd gerept van ‘een Hitlerachtige fantasie’ over een Europese superstaat. En ook niet over de vele hondenfluitjes die afgingen om de kindsoldaten in Baudets achterban op te lijnen. En evenmin over hoe Baudet later twitterde dat er in de Tweede Kamer ‘een fundamentele clash tussen twee wereldbeelden’ zou hebben plaatsgevonden: ‘Asscher voor de EU, voor open grenzen en massale immigratie. Ik ertegen.’ Nee hoor, reageerde Asscher droogjes, ‘ik sprak je aan op het verspreiden van een extreem-rechtse omvolkingstheorie in de plenaire zaal van de Tweede Kamer’.

Deze column gaat gewoon weer over het CDA. Want dat praat nog steeds met de VVD en met Forum voor Democratie over deelname aan een coalitie in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Want dat vindt nog steeds dat dit oké is, bij monde van Pieter Heerma, de man die bij gebrek aan echte leiding in het CDA voor interim klasse-oudste speelt. Want dat kijkt panikerend naar de peilingen: daarin is FvD de vierde partij van Nederland, met 8,8 tot 11,3 procent van de stemmen, na VVD, PVV en GroenLinks, op de hielen gezeten door CDA en PvdA. Want dat ziet dat van de CDA-achterban 55 procent een CDA-VVD-FvD-coalitie prima vindt, zo peilde Maurice de Hond. Net als 62 procent van de VVD-achterban.

Vroeger liet het CDA zich koeioneren door de PVV, in de gedoogconstructie waarin CDA-ministers als Gerd Leers moesten kruipen voor Geert om de coalitie heel te houden. Tegenwoordig laat het zich chanteren door de hooligans van Farmers Defence Force die in nauw contact staan met FvD. Gisteren was het weer raak: FDF zal het CDA landelijk ‘aanpakken’ als het niet buigt voor de stikstofeisen van de FDF-boerenachterban, net zoals dat in Brabant al gelukt is.  De boeren zijn niet in staat gebleken om met bijna 2 miljard euro aan EU-subsidiegeld, bestemd voor natuurbeheer en -behoud, iets voor de vogels of insecten te doen, zoals de Volkskrant briljant uiteenzette in de krant van woensdag. Maar de grote mond van FDF blijft ontzag inboezemen.

Al het drama rond het CDA in 2010, al het gejank over de PVV-samenwerking, de spijt: allemaal voor niets geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden