opiniedepressie

Depressiegala? Dat overheidsgeld kan beter worden besteed

Een Depressiegala en publiekscampagne rondom depressie zijn alleen zinvol als de mensen om wie het werkelijk gaat de steun krijgen die zij nodig hebben, betoogt Nathalie Kelderman, voormalig directeur van de Depressie Vereniging.

Depressiegala

Wat door de berichtgeving over het Depressiegala zichtbaar wordt, is het volgende: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een voorkeur voor het financieren van grote, nieuwe projecten, waarbij de gedachte waarschijnlijk is dat deze meer impact hebben dan kleinere bestaande initiatieven. Ten tijde van mijn directeurschap van de Depressie Vereniging, waar ik een volle werkweek met passie mee bezig was en waar ik maar ten dele voor kon worden betaald, was ik getroffen door het gemak waarmee toenmalig minister van WVS, Edith Schippers, zich inliet met een volledig nieuwe club, the Mental Health Foundation (de MHF richt zich primair op de organisatie van het jaarlijkse Depressiegala, red.) en waar de directeur een riant salaris voor ontving. Gezien de zwakke financiële positie van de Depressie Vereniging en het stuklopen van verzoeken voor meer ondersteuning, stak dat behoorlijk.

Begrijp me goed: het gaat mij hier niet om het initiatief van het Depressiegala op zich. Het over het voetlicht brengen van wat depressie is bij het grote publiek is een doelstelling die ik toen en nu erg belangrijk vind. Wat steekt, is dat de patiëntenvereniging met voornamelijk vrijwilligers die allen ervaring hebben met depressie, al jaren bezig is met het opzetten van supportgroepen voor mensen met depressie en dat we daar zeer weinig ondersteuning vanuit het ministerie voor (hebben) ontvangen.

Er blijkt een grote behoefte te zijn aan deze vorm van zelfhulp, gezien de aanmeldingen die binnen blijven stromen. We kregen terug van deelnemers dat de supportgroep voor hen een wezenlijk verschil maakt in hun leven. Een gegeven dat mij sterkte om ondanks alle moeilijkheden, organisatorisch en financieel, toch door te zetten.

Medio 2019 ben ik gestopt als directeur bij de Depressie Vereniging. Ik kijk terug met gemengde gevoelens. Enerzijds trots: we hebben met particuliere fondsen het netwerk supportgroepen weten te behouden en te verstevigen, maar ook met een onvoldaan gevoel jegens de instanties die het overheidsgeld verdelen: hoe kan het dat een initiatief als het netwerk van supportgroepen, dat zoveel mensen helpt bij het leren omgaan met de gevolgen van een depressie, niet vanuit een overheid voldoende wordt ondersteund? Dan kunnen initiatieven als een Depressiegala en een publiekscampagne over depressie nog zo zinvol zijn, als dergelijke initiatieven die beginnen en eindigen bij de mensen waar het om gaat niet de verdiende steun krijgen, vind ik dat ronduit zorgwekkend.

Nathalie Kelderman, voormalig directeur Depressie Vereniging 2014-mei 2019

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden