ColumnEva Hoeke

Denken jullie nog weleens aan Zsa Zsa Gábor? Ik wel

Eva Hoeke
null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld

Denken jullie nog weleens aan Zsa Zsa Gábor?

Ik wel. Plaatjes die je als kind uit de Libelle van je moeder knipt worden opgeslagen in dat deel van het brein waar ook de mosgroene franjes aan je oma’s stoel, het telefoonnummer van je beste vriendin en dat ene losgepeuterde hoekje van het behang in je kinderkamer zijn bewaard – een onverwoestbare zolder.

Die naam alleen al: Zsa Zsa.

Gezeten aan mijn bureautje knipte ik de foto’s uit, het puntje van mijn tong naar buiten, om ze daarna in het eigen tijdschrift te plakken dat ik maandelijks in elkaar knutselde, De Angela. Ik geloof niet dat ik veel begreep van de verhalen die erbij stonden. ‘Zsa Zsa werd op 6 februari 1917 geboren in Boedapest. Ze werd in 1936 gekroond tot Miss Hongarije en emigreerde in 1941 naar Amerika om daar te gaan acteren. Haar moeder ontsnapte ondertussen ternauwernood aan de nazi’s toen die Boedapest binnenvielen.’ Wel schreef ik onderschriften waarbij ik de bladen zorgvuldig na wauwelde: ‘Zsa Zsa trouwde maar liefst negen keer’ en: ‘Voor de film Moulin Rouge (1952) droeg Zsa Zsa een prachtige Schiaparelli-jurk, destijds de grote concurrent van Coco Chanel’.

Coco Chanel zou me verder worst wezen, Zsa Zsa’s juwelen en bontjassen ook.

Maar Zsa Zsa zélf – wat een portret!

Groot actrice zonder te kunnen acteren.

Een vrouw die haar Hongaarse accent haar hele leven zorgvuldig bijhield.

Die inderdaad acht of negen keer trouwde, waarvan één keer met een prins die geen prins was.

Zondag is het Internationale Vrouwendag. Het gaat te ver om haar als rolmodel op te voeren, maar toch zou ik een piepklein lichtje op haar willen schijnen. Zsa Zsa mag dan de Kim Kardashian van haar tijd zijn geweest, ze was daarnaast ook nog geestig – en dat in een een tijd waarin vrouwen niet geacht werden geestig te wezen, laat staan sarcastisch. Zsa Zsa in een van de vele talkshows waarin ze optrad, gevraagd naar hoeveel echtgenoten ze heeft gehad: ‘Anders dan die van mezelf, bedoel je?’

Zeg dat maar eens, live, in godvrezend Amerika.

Ironie, deed ze ook aan: ‘I want a man who’s kind and understanding. Is that too much to ask of a millionaire?

Of wat dacht u van deze, tot slot, toen ze tijdens een van de vele talkshows werd gevraagd hoe je ervoor moet zorgen dat je man er niet vandoor gaat: ‘You have to shoot them in the legs, dah-ling.’

Wat had ik Leontien Borsato dat een paar weken geleden graag horen zeggen!

Helaas pindakaas, de tijden dat je dat soort bespottelijke vragen kon stellen zijn goeddeels voorbij, maar de tijd van dit soort geweldige antwoorden ook. Het zijn die momenten waarop je ineens heimwee kan hebben naar vrouwen als Zsa Zsa. Vraagt u het mij, dan ruil ik alle perfecte billen en dure kleren van onze moderne sterren vandaag nog in voor een tekst als hierboven. Geen vak beheersen of ronduit dom zijn is tot daar aan toe, maar laat ze dan in ieder geval geestig zijn.

Tot slot, nog een kleine anekdote.

In 1989 werd Zsa Zsa ervan beschuldigd een politieagent in Beverly Hills te hebben aangevallen toen ze staande werd gehouden voor een verkeersovertreding. Ze werd schuldig bevonden in een rechtszaak die veel publieke belangstelling trok. Gábor moest drie dagen in de gevangenis doorbrengen en kreeg daarnaast een werkstraf. Ze verklaarde de uitspraak niet serieus te kunnen nemen, omdat de jury niet uit mensen uit de filmwereld had bestaan.

Tijdens de rechtszaak liet ze zich bijstaan door... haar kapper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden