Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Denk volgende keer tijdig na over heropening scholen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 5 februari.

Plein van een basisschool in Den Haag. Beeld ANP
Plein van een basisschool in Den Haag.Beeld ANP

Brief van de dag: onduidelijkheid zorgt voor veel onrust onder leerkrachten

Tip voor de ministerraad als er nog eens een school- en opvangsluiting komt: houd er rekening mee op de dag van sluiting dat er ook een weer aan dag zal komen dat de scholen en opvangorganisaties weer opengaan. Als direct wordt nagedacht over een protocol en dit in overleg wordt gedaan met de belangenorganisaties, dan kan kort na bekendmaking van de heropening een protocol bekend worden zodat alles goed en duidelijk geregeld kan worden.

Het is nu donderdag tegen 12 uur in de middag en het protocol voor heropening is nog steeds niet bekend. Terwijl we vrijdag al hoorden dat de scholen weer open zouden gaan. Kinderen, ouders, leerkrachten, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers en schoolleiders verkeren al bijna een week in onrust.

Dit geeft geen vertrouwen dat de maatregel weldoordacht is ingevoerd.

Martijn Plas, directeur IKC ’t Oelebröd, Ruinen

Navalny

Na een een succesvolle grondwetswijziging en een weergaloze her­opvoering van Der Prozess in Moskou dient Vladimir Poetin voortaan als Tsaar Kafka te worden aangesproken.

Rob Lambeck, Kapelle

Vaccinatietrip

Even lachen. Bericht van het ministerie: u kunt een afspraak maken met de GGD voor een vaccinatie. De prikplaats is ruim 50 kilometer weg. Daar moet u, en een week later uw vrouw, naartoe komen. En dat ook voor de tweede prik. Ben je 85 en 84 jaar en niet meer goed ter been.

J. van der Klaauw, Oosterwolde

Stembiljet

Met het aangekondigde megastembiljet gaat het in ieder geval prima lukken om in het stemhokje anderhalve meter afstand te houden.

Hans Hamersma, Oss

Kribbig

Brave burger ben ik. Ik volg het nieuws, kijk persconferenties, kijk naar Op1, lees de krant uitvoerig. Maar de laatste tijd word ik er kribbig van. Ernst Kuipers heeft het regelmatig over allerlei zwarte scenario’s, die gelukkig nooit uitkomen. Waarom geeft hij dat niet eens aan? ‘Mijn scenario’s zijn geen waarheid geworden, omdat u zich aan de regels houdt.’ Nee, er komt een derde golf.

Als we allemaal aan de wandel gaan, krijgen we op ons kop omdat het te druk wordt in de natuurgebieden. Geef er een positieve draai aan, wandelen is goed voor lichaam en geest. Een handjevol mensen is in het geweer gekomen tegen de avondklok, maar het overgrote deel van de Nederlanders schikt zich naar de maatregel.

Ondernemers, culturele instellingen, brave burgers, iedereen offert zich op om de besmettingsgraad naar beneden te krijgen. Het aantal besmettingen gaat dus ook naar beneden. We moeten daar echt meer waardering voor krijgen. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Zorg er dan ook voor dat we gemotiveerd blijven om de ­regels te volgen.

Gerda Meijer-Wanschers, Hengelo

Door het stof

Het aantal keren dat minister Hugo de Jonge door het stof is gegaan, rechtvaardigt een gedegen long­onderzoek.

Rudolf Dierick, Baarn

Levensverlengend?

Onderzoek toont aan dat je leven zo’n 10 procent van een jaar korter duurt door houtstook. Als je aan het eind om die tijd verlegen zit, ben je te laat met je leven begonnen. Verder vermoed ik dat het verzamelen rond een houtvuur of ontspannen kijken naar vlammetjes in je haard, levensverlengend is tot een veelvoud daarvan. Kan de wetenschap hier een antwoord op geven?

Willem Stortelder, Almen

Fieldlab

Dat een fieldlab nu pas op zeer kleine schaal wordt toegepast bij enkele evenementen, is inderdaad een gemiste kans van het kabinet. Al veel eerder had gekeken moeten worden hoe iets veilig te organiseren is, in plaats van veel sectoren domweg te sluiten.

Fieldlabs bieden een sprankje hoop. Deze tests moeten theaters, festivals én (top)sportclubs helpen om zo snel mogelijk weer publiek te kunnen ontvangen. Ook andere sectoren, waaronder de horeca, kunnen hiervan profiteren.

Een voorrecht is het bezoeken van een fieldlab-evenement allerminst. Bezoekers moeten zowel vooraf als vijf dagen na afloop worden getest, krijgen bij de entree een temperatuurmeting en moeten verder aan allerlei restricties voldoen, van mondkapjes tot het installeren van een app en het achterlaten van persoonsgegevens.

Ondertussen vormt het voetbal op televisie voor miljoenen mensen een welkome afwisseling in sombere tijden, en is daarmee een krachtig middel dat kan helpen om de pandemie eronder te krijgen én er ook weer uit te komen.

Matthijs Keuning, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden