Denk na voor je op werkvakantie gaat

Je bent er óf toerist, óf je komt er nuttig werk doen. Maar wat heeft Kenia aan 'werkvakantievrijwilligers'?

Kees Broere

Een Nederlandse tandarts wilde meer zien dan kronen en verstandskiezen in de omgeving van Rotterdam. Een paar jaar geleden besloot hij dan ook een maand naar Kenia te gaan. In het westen van dat land wilde hij zijn vaardigheden eens aan andere mensen tonen.

De tandarts, met al heel wat levenservaring, bereidde zich op zijn eerste bezoek aan een Afrikaans land goed voor. Eenmaal in het dorpje in West-Kenia neergestreken liet hij via een weblog blijken dat hij zich verdiepte in de plaatselijke omstandigheden. En natuurlijk deed hij zijn werk.

In het weekeinde verkende hij graag de prachtige natuur die Kenia zo rijk is. Maar meer dan eens kon hij zijn dorp ook op zaterdag niet uit. Dan kwamen de ouders langs van kinderen die hij eerder die week had behandeld. Want ja, fijn wel, om zo’n kundig man eindelijk eens in de buurt te hebben. En geweldig ook dat deze mzungu, deze blanke, niet alleen deed waar hij goed in is, maar dat ook allemaal nog eens gratis deed. In West-Kenia zal nog met liefde en bewondering over hem worden gesproken.

Ik moest aan de Nederlandse tandarts denken toen ik de reacties las op het afschuwelijke bericht dat vijf Nederlandse jonge vrouwen in Kenia zijn verkracht. Vijf mensen die naar Afrika waren gekomen om, ja, om wat eigenlijk? Om, zoals het officieel heet, een ‘werkvakantie’ te houden.

Timmerlieden

Net als de tandarts dus eigenlijk. Of toch niet? Deze vrijdag, berichtte de Volkskrant donderdag, vertrekt opnieuw een groep vrijwilligers. Zij gaan ‘helpen bij de renovatie van een school vlakbij de stad Diani, een grote badplaats in het zuiden van Kenia’.

Interessant. Diani is weliswaar helemaal geen grote badplaats, maar daar komen de vrijwilligers wel achter als ze zijn aangekomen. Er vinden in die buurt wel eens overvallen plaats maar dat is iets waarmee deze groep, die het goed met de medemens voorheeft, hopelijk niet te maken krijgt.

Boeiender is het om te kijken naar de voorgenomen activiteit van de groep Nederlanders. Zij gaan een school opknappen. In de geest van de Nederlandse tandarts, die in West-Kenia zijn eigen beroep uitoefende, zou het mooi zijn als de groep Diani-gangers bestond uit geschoolde metselaars en timmerlieden.

Die kans lijkt me evenwel miniem.

Beach boys

Daarbij mag nu dan, gezien de eerdere trieste berichten over de vijf Nederlandse vrouwen, meteen even aangetekend worden dat Diani en omgeving een overwegend islamitische regio is. Buitenlanders in zwembroek en bikini zijn zeker welkom, maar bloot is bepaald niet de plaatselijke norm.

En o ja, op de stranden lopen soms ook beach boys, Keniaanse jongemannen die slim genoeg zijn om de naïviteit van blanke bezoekers, vrouwen en mannen, in eigen gewin om te zetten. Geef ze eens ongelijk. Het is hun eigen gebied, en hen wordt niet gevraagd tegen betaling de plaatselijke school te komen opknappen.

Kenia is een land dat openstaat voor bezoekers. Voor de goed betalende toerist al evenzeer als voor de vrijwillige deskundige, zoals een tandarts. De categorie hiertussen, de ‘werkvakantie-vrijwilligers’, moet beter nadenken voor de reis wordt geboekt.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden