Opinie

Denk geeft geen verbinding maar segregatie

Volgens Denk kun je geen integratie eisen van mensen die in Nederland zijn geboren en getogen.

Harrie Verbon en hoogleraar economie te Tilburg.
Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu bij de opening van het partijbureau van Denk, 19 maart. Beeld anp
Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu bij de opening van het partijbureau van Denk, 19 maart.Beeld anp

Het zal niemand ontgaan zijn dat Sylvana Simons sinds kort een (vooraanstaand) lid van de nieuwe politieke partij Denk is. Zij heeft zich in diverse televisieprogramma's gemanifesteerd als iemand die alle Nederlanders wil verbinden en, zo is haar suggestie, Denk wil dat ook.

Inderdaad, wie het politiek manifest van Denk oppervlakkig leest, krijgt het idee dat hier een traditionele 'polderpartij' aan het werk is. Veel PvdA en SP, en zelfs een vleugje CDA. Niks mis mee, maar PvdA, SP en CDA hebben we natuurlijk al. Dus, waarom Denk? Hierom: 'Wij zijn er stellig van overtuigd dat in Nederland meer mensen wonen die geïntegreerde mensen zouden moeten accepteren dan dat er mensen zijn die zouden moeten integreren.'

Dat is ook PvdA, maar dan de PvdA van voor de moord op Theo van Gogh. Toen dacht de PvdA dat de integratie klaar was. Dat vinden de PvdA en andere partijen nu niet meer, maar Denk vindt dat de term integratie moet worden afgeschaft, net als de term 'allochtoon'. Als er groepen mensen zijn (Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, etc. Nederlanders) die niet mee lijken te tellen, ligt dat niet aan die groepen, maar aan discriminatie en racisme. Volgens Denk kun je geen integratie eisen van mensen die in Nederland zijn geboren en getogen. Die groepen hebben recht op hun eigen normen en waarden.

Religieuze elite

Denk wil dus niet de normen en waarden die 'wij' in de westerse wereld aanhangen. De basis van die normen en waarden is de open en vrije samenleving waarin wij nu al een paar eeuwen leven. In zo'n samenleving hoeven we niet alles meer voor waar aan te nemen wat ons wordt verteld, bijvoorbeeld door de kerk, en kunnen we de wereld om ons heen onderzoeken. Deze houding heeft ons niet alleen niet alleen veel kennis, maar vooral ook veel welvaart gebracht.

Deze rationalistische visie op de werkelijkheid, en twijfelende houding tegenover de religie, bestond ooit ook in de islamitische wereld, maar is daar nu vrijwel volledig verdwenen. Kritisch onderzoek is er verboden, omdat het al gauw tot een belediging van de profeet kan leiden.

Het gebrek aan een intellectuele traditie in hedendaagse moslimlanden weerspiegelt zich in de economische situatie in die landen. Arabische landen zijn alleen maar geen economische woestijn als ze over olievoorraden beschikken. Economieën kunnen zich moeilijk ontwikkelen als eigen initiatief al gauw als zondig wordt beschouwd door de heersende religieuze elite.

Maar ook moslims willen welvaart en als die dan niet in de islamitische wereld wordt gevonden, dan misschien elders. In Europa wonen inmiddels een kleine 40 miljoen moslims waarvan een groot deel het antirationalisme en de intolerantie van de moslimwereld deelt. Dat blijkt bijvoorbeeld telkens weer uit de serie 'land van afkomst' van Robert Vuijsje in de Volkskrant, waar inmiddels al veel 'allochtonen' de overtuiging hebben uitgesproken dat als zij de profeet niet mogen afbeelden, dat ook voor anderen moet gelden.

Treiteren

Denk vindt het niet nodig zich openlijk uit te spreken tegen religieus fundamentalisme. Het tegenwerken van islamitisch onderwijs door autoriteiten als er een vermoeden is van extremisme, wordt door Denk in hun pamflet 'treiteren' genoemd. Dat religieus fundamentalisme geen goede basis vormt voor 'volop meedraaien in de samenleving' wordt niet erkend. De schuld van de achterstanden van 'allochtone' Nederlanders wordt gelegd bij de anderen.

Zeker, racisme en discriminatie moeten uitgebannen worden en, zeker, hierbij hebben veel Nederlanders boter op hun hoofd. Als 'allochtone' Nederlanders de kritische fundamenten van 'onze' samenleving echter niet willen onderschrijven, gaan we niet naar een verbonden, maar naar een gesegregeerd Nederland.

Harrie Verbon is hoogleraar economie te Tilburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden