commentaarmachtwisseling congo

Democratische machtswisseling in Congo biedt weinig reden tot vreugde

De beëdiging van de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi lijkt een voldongen feit, ondanks twijfels over de verkiezingsuitslag.

Carlijne Vos
Supporters van de People's Party for Reconstruction and Democracy (PPRD) in Congo. Beeld AFP
Supporters van de People's Party for Reconstruction and Democracy (PPRD) in Congo.Beeld AFP

Donderdag treedt na 18 jaar Joseph Kabila eindelijk een nieuwe president aan in de Democratische Republiek Congo (DRC). Deze eerste democratische machtswisseling sinds de onafhankelijkheid in 1960 biedt weinig reden tot vreugde. Vanwege het schimmige verloop van de eindeloos uitgestelde verkiezingen en de onwaarschijnlijke uitkomst valt te verwachten dat de machtsverhoudingen onveranderd blijven.

Voor burgers in Congo die hoopten op verandering is dat een bittere pil. Na jaren van armoede, geweld, wetteloosheid en straffeloosheid wilden burgers juist af van een politieke clan die machteloos is gebleken het immense land goed te besturen en vooral uit leek op eigen gewin. Nu lijkt Kabila zijn macht gewoon voort te zetten via de uitgeroepen winnaar Félix Tshisekedi, van wie iedereen vermoedt dat hij door Kabila zelf op de troon is gezet.

Ook de internationale gemeenschap heeft het nakijken. Het is vrijwel zeker dat niet Tshisekedi de meeste stemmen heeft gekregen, maar de veel populairdere oppositieleider Martin Fayulu. Toch weet de internationale gemeenschap zich geen raad met de oproep van Fayulu om Tshisekedi niet te erkennen. Er kwamen mondjesmaat lauwe felicitaties van enkele buurlanden. De Europese Unie komt niet verder dan een vage oproep aan de nieuwe president de eenheid in het land te herstellen.

De Afrikaanse Unie verzocht afgelopen week nog om een hertelling van de stemmen, maar lijkt nu ook te berusten in de gang van zaken. Burgers worden opgeroepen om vooral de uitslag van het Hooggerechtshof – dat het verzoek tot hertelling afwees en Tshisekedi zondag tot winnaar uitriep – te respecteren en de vrede te bewaren.

Het is een wrange uitkomst van wat ooit begon als een hoopvolle stap naar vernieuwing. Hoewel Fayulu waarschijnlijk in zijn recht staat om de verkiezingsuitslag te betwisten, lijkt het onwenselijk om hem zijn gelijk te laten halen. Dat zou vrijwel zeker tot grote politieke onrust in het land leiden. Het verlangen naar rechtvaardigheid verliest het hier van de brede behoefte aan rust en stabiliteit. De enige hoop is dat Tshisekedi er toch in slaagt de oppositie te verbinden en zo zijn legitimiteit te vergroten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden