Deltacommissie wil terecht niet wachten

De naam Deltacommissie roept onvermijdelijk associaties op met de watersnoodramp van 1953, die leidde tot de instelling van de eerste Deltacommissie. Die commissie had tot taak met plannen te komen die een herhaling van een dergelijke ramp moesten voorkomen. Ook de klimaatverandering kan, zo is de suggestie, voor Nederland op een ramp uitdraaien, tenzij we snel handelen.

de Volkskrant


Het ging de Deltacommissie 2, onder voorzitterschap van oud-minister Cees Veerman, niet om de vraag wat er moet gebeuren om de opwarming van de atmosfeer te stoppen. De opdracht was een visie te ontwikkelen over de wijze waarop Nederland moet omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering. Ook wanneer alsnog alles uit de kast wordt gehaald om de CO2-uitstoot te verminderen, zal het klimaat veranderen met als consequentie een stijging van de zeespiegel en een grotere kans op overstroming van de grote rivieren.

Naijleffect

Behalve dat de klimaatverandering een mondiaal probleem is en Nederland alleen niet meer dan een bescheiden bijdrage kan leveren aan het afremmen van de temperatuurstijging, is sprake van een naijleffect. De temperatuurstijging nu is het gevolg van menselijk handelen in het verleden. Als we weten dat de zeespiegel gaat stijgen, kunnen we ons er dus maar beter op voorbereiden. Hoe je dat moet doen, weten we in Nederland beter dan waar ook in de wereld. Het advies van de Deltacommissie biedt in dat opzicht een scala aan mogelijkheden voor praktisch handelen.

Besluiten

Het probleem is niet acuut, maar wel urgent, zoals Veerman het verwoordde. De zeespiegelstijging is een geleidelijk proces, maar om de waterkeringen tijdig op orde te hebben, moeten nu reeds besluiten worden genomen. Dat is een terechte constatering, maar daarmee is niet meteen een einde gemaakt aan alle onzekerheden die er nog bestaan, zoals de omvang van de zeespiegelstijging. Dat de commissie uitgaat van een grotere zeespiegelstijging dan het KNMI is een aanname. De daarvan afgeleide aanbeveling het veiligheidsniveau met een factor 10 te verhogen – en de dijken dus navenant te versterken – is vatbaar voor discussie.

Keuze

Dat het aantal potentiële slachtoffers en de economische schade bij een overstroming van de Randstad een hoog veiligheidsniveau rechtvaardigen, doet weinig af aan het feit dat iedere norm uiteindelijk een politieke en maatschappelijke keuze is. Honderd procent veiligheid bestaat niet. Nu geldt voor de Nederlandse kust een overstromingsrisico van 1: 10.000 jaar. In New Orleans neemt men genoegen met een kans van eens in de 250 jaar.

Rendabel

Over het geheel genomen ziet de commissie af van draconische maatregelen en grote projecten, wat niet wegneemt dat de voorstellen van grote invloed kunnen zijn op het ruimtegebruik. Met de uitvoering van het zogenoemde ‘Deltaprogramma’ is tot 2050 een bedrag gemoeid van ruwweg 1,5 miljard per jaar. Dat mag gelet op de risico’s een rendabele investering zijn, dat geldt evenzeer voor maatregelen die de klimaatverandering zelf tegengaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden