Defensie te defensief

De krijgsmacht loopt schade op door berichten over misstanden. De reactie van minister Hillen schiet tekort.

Voor de tweede keer in korte tijd komen zorgwekkende berichten naar buiten over de mores binnen de krijgsmacht. Bij de Defensie Materieel Organisatie heerst volgens intern onderzoek een cultuur waarin machtsmisbruik, drugshandel, diefstal en het gebruik en doorverkopen van defensiemateriaal voor eigen gewin aan de orde van de dag zijn.

Dat is mogelijk omdat er een structureel gebrek aan toezicht is. Er wordt gewerkt in een sfeer van wantrouwen. Personeelsleden bestieren hun eigen koninkrijkjes. Hogere militairen dekken elkaar. Tussen leidinggevenden en personeel heerst wantrouwen. Tegen integriteitsschendingen wordt niet opgetreden.

Dat doet sterk denken aan de onthullingen, een half jaar geleden, over de sfeer op de Nederlandse Defensie Academie. Daar heerst volgens de vakbond ACOM een cultuur waarin geweld, aanranding, racisme en seksisme ‘schering en inslag’ zijn.

Niet alleen de klachten vertonen parallellen, de reacties ook. Zoals zijn voorganger Van Middelkoop in de zomer, deed Hillen de klachten dinsdag in zijn eerste reactie af als zeldzame voorvallen, waartegen bovendien allang is opgetreden. Er zijn maatregelen genomen, en ‘intussen is weer sprake van een normale werkomgeving’, aldus de minister.

Die voorstelling van zaken is wel erg in tegenspraak met de klachten. En volgens direct betrokkenen is het dan ook niet waar. Lang niet alle daders zijn aangepakt. Terecht neemt de Tweede Kamer daarom niet zomaar genoegen met Hillens verweer. Net als de politie heeft de krijgsmacht een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Hillen zal duidelijk moeten maken wat er is ondernomen om de misstanden de kop in te drukken, zodat de Kamer kan beoordelen of het afdoende is. Anders is het wachten tot de volgende beerput zich opent. Verdere beschadiging van de eigen reputatie kan Defensie zich niet permitteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden