Debat over hoofddoek is rookgordijn voor genderongelijkheid

Vorige week vierden we Internationale Vrouwendag. Voor ons is dat ook een dag om stil te staan bij de strijd voor fundamentele mensenrechten die we als moslimvrouwen vandaag nog dagelijks moeten voeren.

'Moslimvrouwen worden vaak in beeld gebracht als onderdrukte vrouwen, die gered moeten worden.' Beeld Robin Utrecht

In nationale debatten over 'identiteit' in Europa, worden vrouwenrechten vaak gebruikt om een kloof te creëren tussen zogenaamde kampioenen van Europese gendergelijkheid, en de 'ander', die een bedreiging zou vormen voor deze rechten. Sinds jaar en dag hebben vrouwen in Europa gevochten voor het recht op zelfbeschikking over hun eigen lichaam. De hoofddoek wordt echter door sommigen gezien als een stap achteruit. Is dat zo?

Politieke partijen, extreemrechtse groeperingen en sommige burgers zien in de islam een gevaar voor de Europese identiteit en een symbool van vrouwenonderdrukking. Maar wat betekent vrijheid voor vrouwen eigenlijk? Voor ons betekent het de vrijheid om te zijn wie we willen zijn. De vrijheid om zich veilig te voelen en vrij van seksuele intimidatie. Vrijheid om dezelfde kansen te genieten en hetzelfde te verdienen als onze mannelijke collega's. Vrijheid om te kiezen wat we willen dragen. De vrijheid om toegang te hebben tot gezondheidszorg, het onderwijs en de arbeidsmarkt, ongeacht onze levensbeschouwing en overtuigingen.

Vrouwenrechten

Helaas worden vrouwenrechten vandaag nog niet voor alle vrouwen gegarandeerd. Ongeacht hun etnische of economische achtergrond worden vrouwen nog steeds seksueel lastiggevallen, verdienen ze nog steeds minder geld dan mannen, en komt de zorg voor kinderen en familie nog steeds hoofdzakelijk op vrouwen aan.

Moslimvrouwen worden vaak in beeld gebracht als onderdrukte vrouwen, die gered moeten worden. Wij hebben geen redding nodig. Wij maken onze eigen keuzen in het leven. Waar we spijtig genoeg wel nog steeds voor moeten vechten, is onze vrijheid om te werken waar we willen en enkel beoordeeld te worden op onze vaardigheden en capaciteiten. Deze fundamentele vrijheid staat vandaag serieus op het spel.

Vandaag zal het Europees Hof van Justitie uitspraak doen over de vraag of een verbod op het dragen van een hoofddoek in de privésector discriminerend is. We hopen dat het Europees Hof van Justitie zal opteren voor inclusie, gelijkheid, non-discriminatie en zelfbeschikking, waarden die centraal staan in Europa.

Meer dan een eeuw na de eerste Internationale Vrouwendag, blijft de strijd voor vrijheid en gelijkheid voor allen even belangrijk. De discussie over de hoofddoek is een afleiding, een rookgordijn om te voorkomen dat vraagtekens worden gezet bij het gebrek aan gendergelijkheid in onze samenleving van vandaag.

Als we willen bouwen aan een betere wereld moeten we het hebben over wat vrouwenemancipatie echt in de weg staat. Maak je geen zorgen over wat we daarbij aantrekken. We've got this covered!

Sandra Doevendans (Al Nisa), Marianne Vorthoren (Platform Islamitische Organisaties Rijnmond) en negen andere Europese ngo's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden