De zzp'er verdient het om belastingvoordeel te krijgen

De onderhandelingspositie van veel zzp'ers is zo slecht dat ze veel te weinig voor hun werk kunnen vragen.

Beeld anp

Bijna vier op de tien zzp'ers betaalt geen inkomstenbelasting. Dankzij allerlei belastingvrijstellingen en aftrekposten, mogen ze hun verdiende geld geheel en al zelf houden.

Het is verleidelijk hier schande van te spreken. Immers, die zzp'ers krijgen wel allemaal een AOW-uitkering als ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, en ook bijstand mochten ze onverhoopt werkloos worden. Je zou hen dus kunnen beschouwen als free riders die de solidariteit waarop onze welvaartsstaat is gebouwd, ondermijnen.

Dat is echter te makkelijk. Er zijn genoeg zzp'ers die zoveel verdienen dat ze de belastingvoordelen niet nodig hebben, maar het zijn vooral de minder verdienende zzp'ers die belastingvrij door het leven gaan. Ondernemers die maximaal 24.000 euro per jaar omzetten. Daaronder zitten veel Nederlanders die door hun werkgever zijn gedwongen te freelancen of die zich uit een uitkering naar de arbeidsmarkt proberen terug te vechten. Ze zouden liever een vaste baan hebben, maar hebben vaak geen keus. Het alternatief is werkloosheid, waarmee ze een zwaardere wissel op de verzorgingsstaat zouden trekken.

Bijna vier op de tien zzp'ers betalen geen cent inkomstenbelasting. Zij zijn als ondernemers wel belastingplichtig over hun inkomen, maar hebben zoveel aftrekposten dat ze onder de streep niets hoeven mee te betalen aan de belasting waarmee de staat onder meer de AOW bekostigt. Lees het hele artikel hier.

Het is goed dat deze ondernemers van de overheid wat ademruimte krijgen. Het probleem is vooral dat het geld niet op de juiste plek terechtkomt. De zzp'er zou het geld dat hij aan de belastingvoordelen te danken heeft, moeten gebruiken om voor een pensioen te sparen en zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. In de praktijk komt het daar vaak niet van. De tarieven waarvoor ze moeten werken, zijn te laag om veel opzij te kunnen zetten.

En zo komen we bij het echte probleem op de arbeidsmarkt. De onderhandelingspositie van zzp'ers is vaak zo slecht dat ze veel te weinig voor hun diensten kunnen vragen. In een gezonde arbeidsmarkt is er sprake van een uitruil van geld en zekerheid. Wie genoegen neemt met minder zekerheid, krijgt meer geld. Wie vastigheid wil, neemt genoegen met lagere inkomsten.

In veel sectoren is hier absoluut geen sprake van. Zzp'ers verdienen juist minder dan werknemers in vaste dienst. De belastingvoordelen worden gebruikt om die onrechtvaardigheid deels te compenseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden