RubriekCommentaar

De zorg in Nederland dreigt weer ernstig te verschralen

De ondergang van de MC Groep zou een veeg teken zijn voor de verschralende gezondheidszorg.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De twee ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter kampen met geldproblemen. Het voortbestaan van het Slotervaart in Amsterdam en de MC Groep in Flevoland zou hierdoor in gevaar zijn. De financiële malaise van de MC Groep baart zorgen over de stand van het Nederlandse ziekenhuislandschap.

Als de MC Ziekenhuizen daadwerkelijk zouden omvallen, wordt het tegenovergestelde bereikt van wat met marktwerking werd beoogd. Het idee was dat door de invoering van concurrentie de beste zorg voor de beste prijs ingekocht zou worden. Voor complexe medische zorg zouden patiënten dan verder moeten reizen, terwijl spoedeisende en alledaagse zorg in de buurt zou blijven.

Die regionale dekking is altijd een struikelblok geweest in de marktwerkingsoperatie. In dunbevolkte gebieden halen ziekenhuizen de volumes niet die door verzekeraars worden geëist. De voormalige IJsselmeerziekenhuizen dreigden hierdoor al kopje onder te gaan, nu lopen de zorgavonturiers, die de ziekenhuizen in 2009 behoedden voor de ondergang, tegen hetzelfde probleem op.

De eis om ook zorg ‘dichtbij en op tijd’ te garanderen laat zich moeilijk verhouden tot de ‘markt’ waar kostenbesparing de belangrijkste leidraad vormt. Loek Winter is vaak verweten dat hij hard en geldbelust te werk zou gaan, maar hij heeft wel degelijk de markt weten op te schudden. Zijn keten van diagnostische centra is een landelijk succes, in de Flevopolder wist hij de zorg zo over de provincie te concentreren en te spreiden als het kabinet voor ogen heeft. En dat naar eigen zeggen ook nog goedkoper. Toch willen verzekeraars onvoldoende investeren.

Nu de zorg in Nederland weer ernstig dreigt te verschralen, moet echt zorgvuldiger worden omgesprongen met bestaande capaciteit. Patiënten staan nu al maanden op wachtlijsten voor een medische behandeling, ambulances overschrijden de maximumtijd van 45 minuten, in de ouderenzorg klinkt de roep om de terugkeer van verzorgingstehuizen en in de jeugd-ggz vallen tieners tussen wal en schip, met fatale gevolgen. Het wordt vaak vergeten, maar marktwerking in de zorg was een middel en geen doel op zich. Er is een einde aan efficiëntiewinst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden