OPINIEVERSOBERING ZORG

De zorg heeft creatieve oplossingen nodig, geen versobering

De vergrijzing los je niet op met versobering in de verpleeghuizen, betoogt Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland. Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen in de zorg. 

Verpleeghuis de Koperhorst in Amersfoort.Beeld Raymond Rutting

Met verbazing hebben wij bij Alzheimer Nederland kennis genomen van het artikel ‘Zorgen voor later’, waarin zorgbestuurders onorthodoxe maatregelen voorstellen om de vergrijzing op te vangen. De zorg ‘moet soberder worden’, aldus het artikel.e wekker is duidelijk wat laat afgegaan bij de zorgbestuurders. We weten immers al heel lang dat het aantal ouderen en daarmee het aantal mensen met dementie toeneemt, net als de vraag naar zorg, terwijl er minder zorgprofessionals komen en er minder budget is.

Het geschetste beeld dat verpleeg­huizen nu een soort luxevoorzieningen boordevol activiteiten zijn, staat ver van de realiteit af. Uit recent onderzoek van Nivel blijkt juist dat het aantal activiteiten in verpleeghuizen afneemt. Veel mensen in verpleeghuizen vervelen zich. Daardoor gaan zij harder achteruit en hebben juist meer zorg nodig.

Veel soberder kan het dus helaas niet. De uitdaging is niet om pijnlijke maatregelen te verkopen. De uitdaging is om het aantal zorgarme jaren te vergroten en mensen met dementie en hun naasten goed en op tijd te ondersteunen. Hier is nog veel mogelijk.

We kunnen meer ­bekendheid geven aan de casemanager dementie, op wie alle mensen met dementie een beroep kunnen doen. Deze professional ondersteunt hen en hun mantelzorgers met raad en daad.

Ten tweede kunnen mensen met dementie langer doorgaan met hun eigen activiteiten zonder hulp van professionals als gemeenten passende en toegankelijke activiteiten aanbieden. Cruciaal daarbij is dat we aandacht blijven houden voor een dementievriendelijke samenleving, zodat bijvoorbeeld ook buren, kappers en buschauffeurs op een goede manier kunnen omgaan met mensen met dementie.

Tot slot pleit Alzheimer Nederland voor experimenten met woonvormen tussen thuis en verpleeghuis in die geschikt zijn voor mensen met dementie. Flexibele woonruimte in de buurt bijvoorbeeld, zodat mensen niet ver van hun familie hoeven te wonen en de druk bij verpleeghuizen wordt verlaagd.

Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen. We sluiten ons daarom aan bij de noodzaak voor een ‘ouderenakkoord’, zoals voorgesteld door Henk Nies, hoogleraar beleid en organisatie van de zorg aan de VU in Amsterdam. Alzheimer Nederland heeft al een Nationale Strategie klaarliggen.

Gerjoke Wilmink is directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden