ColumnAaf Brandt Corstius

De zomertijd en de wintertijd, wie is er verantwoordelijk voor die fout?

Het gebeurt soms dat je je erop verheugt om een zin op te schrijven, en dat had ik nu, en het is deze zin: ‘En hier maakt Europa toch een denkfout.’ Die paste perfect in dit stukje. Ik vind het, blijkt nu, leuk om Europa op haar denkfouten te wijzen.

Het gaat natuurlijk allemaal om de zomertijd en de wintertijd, en dat Europa in een vlaag van goede voornemens na de zomervakantie (denk ik) ineens tegen al haar landen heeft gezegd: hee joh, besluit lekker per land wat je met de zomertijd en de wintertijd doet, maar stel het wel handig af met je buurlanden.

En hier maakt Europa toch een denkfout. Want stel, wij besluiten in Nederland dat we de zomertijd en de wintertijd afschaffen, dan moet België dat ook doen, want dat is ons buurland, en dan moet Frankrijk het ook, en Spanje en Italië, wat zeg ik, Andorra en Monaco ook, en dan komt het er uiteindelijk op neer dat we allemaal hetzelfde doen, wat nu ook al het geval is, alleen dan hebben er in alle landen eerst maandenlang mensen over moeten vergaderen, en we weten niet eens welke mensen je naar die vergadering moet sturen.

Want, blijkt het probleem, we hebben geen minister van Tijd. De tijd is niemands verantwoordelijkheid, las ik in de krant. Eigenlijk mal, want je hebt wel een minister van ruimte, althans, iets in die trant, maar niemand houdt zich bezig met tijd.

Dat verklaart waarom pubers nog steeds heel vroeg naar school moeten terwijl wetenschappelijk is bewezen dat ze beter presteren als ze rond elven beginnen, en dat veel mensen acht uur per dag moeten werken terwijl wetenschappelijk bewezen is dat ze dan de helft van de tijd zitten te Fundaën.

Ik zou wel minister van Tijd willen worden, alleen heb ik daar geen tijd voor, want ik vermoed dat het een heel grote portefeuille blijkt te zijn zonder dat iemand dat ooit wist.

Nog even over de zomertijd en de wintertijd, je gaat je afvragen welke zot dat ooit bedacht heeft. Nou, dat is dus ene William Willett, las ik in deze krant: ‘Toen William Willett ruim een eeuw geleden op een vroege zomerochtend op zijn paard door de bossen reed, viel het hem op dat alle gordijnen nog dicht waren. Zonde van het daglicht, dacht hij.’

Ja, hallo, dus alleen maar omdat William Willett dat ruim een eeuw geleden dacht, zitten we nu met allemaal geld- en tijdverslindende discussies over tijd! En, William Willett: in de bossen héb je geen gordijnen. Dus ze kunnen ook niet dicht zijn. Of open.

Het was dus een denkfout van William Willett, en zo zie je maar weer eens dat de wereld aan elkaar hangt van de denkfouten. Waar ik ook wel de minister van wil zijn, trouwens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden