ColumnZin van de week

De zin van de week is volkomen virtuoos. Een klein komisch horrorverhaaltje

V staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Wie

Georgina Verbaan in haar boek Iets om naar uit te kijken

De zin van de week

‘Zijn ribben kraakten en hij zag kort voor zich, als in een visioen, hoe zijn ribben zouden bezwijken onder de druk van deze gigantische vrouw, die steeds groter leek te worden, en als luciferhoutjes zouden knappen om zijn longen te doorboren en zijn keel vol te laten lopen met bloed dat hij, met het laatste restje lucht dat zijn longen nog rijk waren uit zijn keel omhoog zou laten borrelen om als een haperende fontein waarvan de leidingen verkalkt zijn te proberen zijn bezwaar tegen de actuele situatie kenbaar te maken, terwijl de borsten die de vrouw in zijn gezicht geduwd had steeds wellustiger glommen met dank aan het licht van een flauw maantje dat weerkaatste in zijn rondgespoten bloed.’ 

Waarom?

Onlangs schreef ik dat ik dol was op korte zinnen, maar ik ben ook opeenstapelgek op lange. Ik bewonder ze, van een afstandje. Ik bekijk ze als kunst in een museum. Ik probeer ze zelf te woordbreien, maar dat lukt nooit. Altijd laat ik steken vallen. Nu is het genoeg geweest, denk ik na tien woorden en dan komt er weer een punt te staan. Verbaan, die een meester is in het maken van zinnen als vrolijke woordslingers met hier en daar een goedgeplaatste ballon, verklaarde ooit op een feestje tegen mij dat zij precies het omgekeerde heeft: de woorden vloeien maar door, de komma’s blijven komen.

Deze zin is volkomen virtuoos. Een klein komisch horrorverhaaltje. Een miniwoordcompositie die crescendo (‘steeds groter leek te worden’) en dan weer decrescendo (‘haperende fontein’, ‘zwak maantje’) is. Alleen het dubbele gebruik van ribben en longen vind ik zonde. Mijn favoriete stuk is het absurdistisch statige van: ‘bezwaar tegen de actuele situatie kenbaar maken.’ Kort-, of eigenlijk lang-om: prachtzin. Ik lees hem iedere dag een paar keer in de hoop er iets van af te kijken. De kunst, bij voorkeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden