ColumnZin van de week

De zin van de week is een kunstige: ‘de waarheid pruilt niet voor de camera’

'De waarheid pruilt niet voor de camera.'Beeld ANP

Wie? 

Meredith Greer in haar column voor HP/De Tijd online van 12 mei jl.

Waarom? 

Meredith maakte zich boos. Om een uitspraak van Baudet, die twitterde over de verschrikkingen van de moderne kunst, de terreur van de cultuurmarxisten en opriep om weer mooie dingen te gaan maken. Nou is dat naast een tikkie totalitair van Thierry ook niet fair en vrij arbitrair natuurlijk, want wat is ‘mooi’? Is dat niet een vrij relatief begrip, schrijft ook onze Meredith. En is het wel de functie van kunst om zich louter met schoonheid bezig te houden? Greer is niet alleen. Grote geesten hebben daar al veel mooie en zinnige zinnen over geschreven. Zo noemde Tachtiger Kloos kunst ‘de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie’. Dat doet toch vermoeden dat het om meer gaat dan schoonheid alleen. Een emotie kan ook naar of lelijk zijn, natuurlijk.

Onzichtbare vijanden 

Wijlen Renate Dorrestein zegt in haar laatste boek Dagelijks werk: ‘Kunst kan onze gevreesde onzichtbare vijanden zichtbaar maken. (...) En wanneer die niet als een smadelijk geheim verzwegen moeten worden of worden weggemoffeld onder mantels der liefde, brengt dat de ademruimte van het besef dat wij niet slecht of schuldig zijn als het kwaad ons treft. We zijn alleen maar mensen voor wie klappen van het noodlot onvermijdelijk zijn.’ Boem! Kunst heeft dan veel meer te maken met een analyse van wat er werkelijk in en om ons leeft. Ook Greer benadrukt dit. Kunst als ‘zalige stomp in je ziel.’ Als selfie van de waarheid. En de waarheid is niet koket. Dat zou haar tekort doen. ‘De waarheid pruilt niet voor de camera.’ Een topzin. Kort, toch poëtisch en met een origineel beeld.

‘Laten we lelijke dingen maken’, roept ze aan het eind van haar column. Dat ben ik volledig met haar eens. L’art pour la laideur. Dan zal ze wel eerst haar eigen zinnen aan moeten gaan pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden