Media inZimbabwe

De Zimbabwaanse dollar is terug – wat zegt dat?

Waarover schrijven de media in Zimbabwe? Over de onverwachte terugkeer van de Zim-dollar en het verbod op betalen met buitenlands geld, leest onze correspondent Mark Schenkel.

Mark Schenkel
Een man houdt Zimbabwaanse dollarbriefjes in zijn hand, op 5 augustus 2018 in Harare. Beeld Getty Images
Een man houdt Zimbabwaanse dollarbriefjes in zijn hand, op 5 augustus 2018 in Harare.Beeld Getty Images

De Zimbabwaanse dollar, waardeloos door hyperinflatie en wanbestuur, werd vervangen door een waaier aan buitenlandse valuta, van Amerikaanse dollars en Britse ponden tot pulas uit Botswana. De noodlottige ‘Zim-dollar’ is tegenwoordig te vinden in souvenirshops en op eBay. Je treft er de groene biljetten aan van 10 biljoen, dat is een 1 met 13 nullen.

Best opvallend is dan ook een bericht van deze week van de lokale krant NewsDay. ‘Breaking: Zim-dollar is terug!’

Niet dat je nu die biljetten met 13 nullen kunt afstoffen en hergebruiken. De Zim-dollar keert terug in een iets andere gedaante.

Waar het mee begint, is dat de regering per direct het gebruik verbiedt van alle buitenlandse valuta. Amerikaanse dollars en dergelijke zijn op zich wel handig maar ja, die kun je nou eenmaal niet zelf bijdrukken. Zimbabwe hield dus een tekort aan contante valuta en kreeg daardoor nieuwe inflatie en een tekort aan geïmporteerde goederen. Winkelschappen raken leeg, benzinepompen drogen op.

De oplossing voor de crisis is volgens de regering om alleen nog lokale betaalmiddelen te gebruiken, met namen als de bond note en het lekker bekkende real time gross settlement. Dit waardepapiertje en dit elektronische tegoedsysteem bestonden al, maar vanaf nu zijn ze dus de enige toegestane betaalmethoden. Dit besluit moet patsboem een einde maken aan de zwarte markt, waar de Amerikaanse dollar veel sterker is, en aan de problemen met de invoer van goederen.

Complete puinhoop

Een ‘donderslag’, noemt NewsDay het besluit, het zoveelste bedrijf in het ‘komische drama’ dat in Zimbabwe doorgaat voor monetair beleid. Eddie Cross, oppositiepoliticus, vat het beleid anders samen in een opiniestuk op de website The Zimbabwean. De kop: ‘Een complete puinhoop.’

Staatskrant The Herald, spreekbuis van het bewind, voorziet overigens wél dat de lokale betaalmiddelen de Zimbabwaanse economie ‘naar voorspoed zullen stuwen in 2030’.

Niet dat Zimbabwanen niet geloven in het idee van een eigen munteenheid – op papier ziet het er best logisch uit. Mogelijk zet de regering de abrupte monetaire koerswijziging ook in als een paardenmiddel om het IMF mee te plezieren, de financiële instelling waarmee Zimbabwe voorzichtig praat over sanering van de geldmarkt, schuldverlichting en beëindiging van de pariastatus die een erfenis is van jarenlang mismanagement.

Corruptie

Maar uiteindelijk drijft elk betaalsysteem op vertrouwen, noteren Zimbabwaanse media in voor de hand liggende verklaringen, en vertrouwen in de regering is er niet. ‘Zimbabwes probleem is in de kern politiek’, schrijft The Zimbabwe Independent. Het land ‘stikt’ in de corruptie. De politiek, dat is president Emmerson Mnangagwa, de man die jarenlang geweld orkestreerde namens Robert Mugabe, in 2017 aan de macht kwam na een coup en vorig jaar verkiezingen won die gepaard gingen met dodelijk geweld tegen betogers.

Mnangagwa’s mantra is ‘Zimbabwe is open for business’, op krantenfoto’s draagt hij als een echte patriot een sjaal in het rood, groen, geel, zwart en wit van de vlag. Intussen jaagt hij Zimbabwes schaarse financiële reserves er doorheen voor het inhuren van Amerikaanse pr-firma’s die zijn imago moeten helpen. Dit gedrag draagt niet bij aan het geloof dat de centrale bank genoeg reserves heeft om Zimbabwes nieuwe betaalsysteem mee te stutten.

NewsDay concludeert over de monetaire hervorming: ‘We blijven waarschijnlijk in rondjes lopen.’

Mark Schenkel is correspondent in Kampala.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden