lezersbrievenvrijdag 18 januari

De wolf geeft een nieuwe dynamiek aan de natuur, mits ze niet uit losse eilandjes blijft bestaan

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 18 januari

Een wolf in een verlaten dorp in Wit-Rusland kijkt in de camera. Beeld REUTERS
Een wolf in een verlaten dorp in Wit-Rusland kijkt in de camera.Beeld REUTERS

Brief van de dag: Laat de wolven maar komen

Volgens de directeur van de Hoge Veluwe doet de wolf de biodiversiteit van de Hoge Veluwe teniet (Ten eerste, 17 januari). Hij wil de wolf daar kunnen afschieten. Zijn bergschapen zouden ten prooi vallen en zonder deze grazer zou de grove den woekeren.

Ik stel voor dat hij zijn gebied ontsluit met de komst van de wolf. Zijn gebied en alle andere natuurgebieden, inclusief de Oostvaardersplassen, zouden aan elkaar gekoppeld moeten worden. Geen nieuw idee, maar met de komst van de wolf een geweldige kans om prooidieren de mogelijkheid te geven zich uit de voeten te maken.

Die ontsluiting zijn we niet alleen de prooidieren, maar ook de natuur verplicht. De wolf dwingt de prooidieren op een natuurlijke wijze van het ene naar het andere gebied te migreren. Zo worden te zijner tijd steeds weer nieuwe plekken begraasd. In tijd en ruimte geeft de wolf nieuwe dynamiek aan de natuur mits ze niet uit losse eilandjes blijft bestaan, zoals de Hoge Veluwe.

Biodiversiteit is gebaat bij de wolf met daardoor dynamiek in nieuwe kiemen en diersoorten. Denken in termen van doden is een probleem, omdat het alternatieve oplossingen in de weg staat.

Diederik van Liere, Almen, Institute for Coexistence with Wildlife

Well done

Het zijn drukke tijden voor Patrick van IJzendoorn. Maar toch raakt hij iedere dag de juiste snaar in zijn verslag van de politieke soap die Brexit heet. Keep up the good work!

Sjors Koppes, Amsterdam

Je moet maar durven

Als gemeenteraadslid zag ik een tiental jaren geleden hoe het taalonderwijs en de inburgering bij de gemeenten werden weggehaald en op de vrije markt werden gedumpt. Infrastructuur, kennis en de motivatie bij vele deskundigen gingen verloren. In de plaats kwamen improvisatie, gerommel, corruptie. Na enkele jaren mochten we het in de gemeenteraad weer over inburgering hebben: nu over het bestraffen van mensen die niet voldeden aan de eisen en/of de weg in de inburgeringsjungle niet gevonden hadden. Je moet wel lef hebben als VVD (Ten eerste, 17 januari) om nu weer over de taaleis te beginnen voor een uitkering. Hoe belangrijk de inburgeringscursussen ook zijn.

Wim van Kempen, oud SP-raadslid, Heerlen

Dolce far niente

Vier je verjaardag, maar verzwijg je leeftijd, schrijft hoogleraar filantropie Theo Schuyt (O&D, 17 januari). ‘Er is niets tegen ouderen, maar wel tegen ouderen die zich zo gaan gedragen.’ Gelukkig werken ouderen langer door na 65, stelt hij. ‘Meer dan 13 procent boven de 67 werkt al door.’

Er is inderdaad niets tegen ouderen. Maar wel tegen ouderen die niet rustig thuis achter de geraniums gaan zitten.

Wees blij dat ouderen actief zijn. Lege plekken in treinen bezetten en daarvoor betalen. Naar musea gaan, en daarvoor kaartjes kopen. Koffie gaan drinken op het terras in Maastricht. Genieten van een voor velen onbetaalbare cruise.

De calvinistische geest waart nog rond in Nederland. Terug naar de geraniums en het overblijvende geld naar een goed doel. Hoezo hoogleraar filantropie. Preek maar voor de eigen parochie.

Verstandige mensen kiezen voor niet werken en genieten van een zonnetje aan het strand. Gelukkig zijn met het bewonderen van een Caravaggio. Blij herinneringen ophalen met zwart-wit opnamen van een topfotograaf. Verbazing over de werken van een beeldhouwer, die van koper, gips en marmer een onmogelijk kunstwerk maakt.

Allemaal gemist door die 67-plussers die het de fantasie ontbreekt meer te doen met hun leven dan werken.

Fons Simons, Rotterdam

Positief nieuws

Ik ben het zó eens met Janneke Bruils brief van gisteren naar aanleiding van De Voedselzaak en de Afrikaanse initiatieven om het voedselsysteem te democratiseren. Ik snak al jaren naar nog meer positief nieuws, naar de duizenden blijmakende initiatieven van mensen overal in de wereld. Eenlingen, kleine groepjes, één familie, een bijzonder straat- of buurtinitiatief, die ene politicus, welzijnswerker, leraar of verpleegkundige, huisvrouw, oudere die het anders doet.

Zoals die Haagse apotheker die een stok in het wiel steekt en zelf goedkopere medicijnen gaat maken. Super! Zoek ze op correspondenten, verslaggevers! Dat helpt anderen over de streep, maakt de wereld mooier. We weten allang dat er raddraaiers en dieven zijn en andere slechteriken. Laten we nog blijer worden van de krant.

Wil Mast, Haarlem

Duurzame energie

In zijn artikel over hoe de klimaatproblemen aan te pakken (O&D, 16 januari), zegt Frits Bolkestein dat Nederland wegens gebrek aan hoogteverschillen geen gebruik kan maken van waterkracht. Echter evenwijdig aan de Noordzeekust loopt vrijwel continue een getijstroom.

Dat gaat niet zo hard, van 5 tot 80 centimeter per seconde, gemiddeld zo’n 30 centimeter per seconde, maar het gaat om enorme watermassa’s. In een constructie van bijvoorbeeld 30 meter breed en 9 meter diep gaat er per seconde ruim 70.000 kilo doorheen. Een enorme kracht om een turbine aan te drijven.

Dergelijke constructies zouden zonder al te veel horizonvervuiling op enige afstand in zee kunnen worden gebouwd, of wellicht makkelijker, aan de uiteinden van pieren in Hoek van Holland, Scheveningen,

IJmuiden, Den Helder.

Dat levert in vergelijking met wind en windmolens behoorlijk veel elektriciteit op.

Kees Quaadgras, Amersfoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden