CommentaarVaccinatie

De wetenschap kan nooit honderd procent zekerheid bieden, maar verschaft de beste kennis die er is

null Beeld ANP
Beeld ANP

Inenting gold ooit als een algemeen aanvaarde verworvenheid van de moderne wetenschap, slechts bestreden door een handjevol ouders in de biblebelt. De laatste jaren daalt echter de vaccinatiegraad, constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), juist door het verzet van seculiere ouders. Sommigen beschouwen vaccinatie als het spuiten van gif in een gezond lichaam en geloven dat inenten juist ziekten veroorzaakt, anderen zien vaccineren als een complot van wetenschap en farmaceutische industrie.

Het is een teken des tijds. Autoriteiten worden gewantrouwd, zo ook wetenschappelijke autoriteiten. Daarbij koppelen sommige burgers een fundamenteel wantrouwen tegen ieder gezag aan de bereidheid om alles te geloven wat op internet wordt beweerd. Zo wordt het al vele malen ontkrachte verhaal dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond tot autisme kan leiden steeds opnieuw naverteld.

De wetenschap is kwetsbaar voor zulke aanvallen. Wetenschappelijke kennis is altijd voorlopig. Gangbare inzichten kunnen worden vervangen door betere. Dat neemt niet weg dat er over talloze onderwerpen, zoals vaccinatie, een grote mate van wetenschappelijke consensus bestaat. De wetenschap kan nooit honderd procent zekerheid bieden, maar zij verschaft de beste kennis die we hebben. Natuurlijk moeten ook wetenschappelijke autoriteiten kritisch worden bevraagd, bijvoorbeeld over hun banden met de farmaceutische industrie, maar het loslaten van de wetenschappelijke consensus over vaccinatie leidt niet slechts tot een pandemie aan meningen, maar kan op termijn de volksgezondheid schaden.

Vooralsnog is deze nog niet echt in gevaar, aldus het RIVM. Maar als de trend doorzet, zal de regering maatregelen moeten nemen. Zij zou kinderdagverblijven het recht kunnen geven ongevaccineerde kinderen te weigeren, omdat zij kinderen kunnen besmetten die vanwege hun leeftijd nog niet zijn ingeënt tegen ziekten als de mazelen. Dit besmettingsrisico is niet zo groot, maar elke reductie van de kans op ziekte is meegenomen. Bovendien zou zo’n maatregel een belangrijk symbolisch en principieel protest zijn tegen een oprukkend obscurantisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden