Commentaar VN-migratiepact

De werking van het VN-migratiepact moet niet overdreven worden

Thierry Baudet (links) en Geert Wilders Beeld ANP

De plotselinge teloorgang van het VN-migratiepact is illustratief voor het tijdsgewricht waarin de wereld is beland. Nationalistische tendensen overstemmen de neiging naar internationale samenwerking steeds luider. Waar president Obama in 2016 nog de voortrekkersrol pakte in de poging om de wereldwijde migratiestromen te reguleren, was zijn opvolger de eerste om te laten weten dat hij niet meedeed. In de rest van de westerse wereld bleef het pact lang onder de radar, maar nadat Hongarije en Oostenrijk waren afgehaakt, slaat nu ook de twijfel toe in veel andere Europese landen.

Daar wordt in VN-kringen met verbijstering op gereageerd: wat is er opeens mis met een pact dat vraagt om een humane behandeling van migranten, dat aandringt op de bestrijding van mensenhandel en dat in het algemeen beoogt om de orde rond migratie te verbeteren? In Nederland zagen kabinet en Kamer geen enkel probleem, totdat PVV en Forum voor Democratie de trom roerden. In korte tijd is het pact gedegradeerd tot iets waaraan VVD en CDA hun vingers liever niet meer branden.

De vraag is of het voor Nederland meer dan symbolische betekenis heeft om wel of niet te tekenen. De omgang met vluchtelingen ligt vast in andere verdragen. In dit geval gaat het alleen om de economische migranten, die ook Nederland op grote schaal inzet om tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Wat voor kwaad kan het om nog eens vast te leggen dat zij fatsoenlijk behandeld dienen te worden, zonder discriminatie? Met de expliciete doelstelling van het pact dat irreguliere migratie voorkomen moet worden, zullen zelfs PVV en Forum instemmen.

De tegenstanders zijn vooral bang dat het pact, dat als niet-bindend is bedoeld, in de rechtszaal uiteindelijk toch bindende consequenties krijgt. Nederland zou dan te maken kunnen krijgen met verplichtingen die het eigenlijk niet wenst. Aangezien die vrees ook elders leeft, ligt het voor de hand om in een gezamenlijke EU-verklaring vast te leggen dat het pact geen werking heeft bij de rechter.

Dat beproefde recept bij handelsverdragen kan ook hier eenvoudig worden toegepast. Niets hoeft het kabinet dan nog te weerhouden om met het pact in te stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden