ColumnMax Pam

De werkelijkheid achter het corona­virus is te vergelijken met die achter het neerhalen van de MH17

null Beeld
Max Pam

Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, was hoogstpersoonlijk naar Schiphol afgereisd om het vliegtuig te verwelkomen dat 800 duizend mondkapjes kwam brengen. Dank u. Sinterklaas komt deze lente niet uit Spanje, waar nog dagelijks honderden mensen sterven, maar uit China.

In China is vijf maanden geleden het grote sterven begonnen, alleen mogen wij niet precies weten hoe groot de getallen zijn. Wie dankbaarheid betoont voor de gestuurde mondkapjes, moet het volgende bedenken: China veroorzaakte de uitbraak, men hield het aanvankelijk stil, loog er vervolgens over, manipuleerde de World Health Organization (WHO) en liet vervolgens het ­virus uitwaaieren over de wereld.

Het tv-programma EenVandaag stuurde een journalistieke krullenjongen op pad, die gekleed in open overhemd en spijkerbroek, de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra ging interviewen. Logisch dat de krullenjongen geen stoel kreeg en moest blijven staan. Toen de ambassadeur tegenwierp dat Trump terecht over ‘het China-virus’ had gesproken, omdat het nu eenmaal uit China komt, antwoordde de krullenjongen enigszins verontwaardigd: ‘Maar dat is toch niet hun schuld.’

Helaas wel, vermoedelijk. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het virus niet afkomstig is van een markt in Wuhan, maar uit een nabijgelegen laboratorium, waar het bij wijze van spreken handgemaakt is. De ontkenning dat het lab er helemaal buiten staat en dat hier sprake is van een complottheorie, heeft geen enkele betekenis. In dictatoriaal geregeerde ­landen, zoals Rusland en China, legt de waarheid het altijd af tegen de angst voor gezichtsverlies. De werkelijkheid achter het corona­virus is te vergelijken met die achter het neerhalen van de MH17. Ga er maar vanuit dat de autoriteiten altijd liegen. De markten in China en zelfs die in Wuhan zijn trouwens alweer open, wat erop duidt dat de overheid zelf ook niet ­gelooft in de vleermuizentheorie.

In plaats van China te bedanken, zou minister Van Rijn zijn aandacht beter kunnen richten op Taiwan, het eiland dat door Peking als een afvallige provincie wordt beschouwd. Vorig jaar heeft de Chinese leider Xi Jinping een toespraak gehouden waarin hij zei dat 2020 het jaar moest worden van de hereniging met Taiwan. Gebruik van geweld was daarbij een optie. Zulke dingen worden wel ­vaker geroepen, maar op Taiwan zijn dan onmiddellijk de oren ­gespitst. Voor Taiwanezen kwam de uitbraak geenszins als een verrassing, in december waren zij er al op voorbereid. Vandaar dat corona op Taiwan, dat toch onder de kust van China ligt, nog geen tien slachtoffers heeft gemaakt. Vergelijk dat eens met de draconische cijfers in andere landen.

Taiwan is evenmin verbaasd over het feit dat de Amerikaanse vloot in Zuidoost-Azië gedeeltelijk op apegapen ligt. Arnout Brouwers en Bert Lanting schreven er maandag al over in deze krant. Volgens Newsweek ligt ook het enorme vliegdekmoederschip, de USS Theodore Roosevelt, te bibberen aan de ketting, aangezien maar liefst 660 bemanningsleden zijn besmet. Vanuit Taiwan is voor die mogelijkheid al in een vroeg stadium gewaarschuwd. Het dagblad Trouw meldde, in navolging van The ­Washington Post, dat China zijn greep op de Zuid-Chinese Zee aan het vergroten is, nu de rest van de ­wereld voornamelijk bezig is met het virus en zichzelf.

De tragiek van Taiwan is dat het diplomatiek helemaal niet bestaat. Landen en organisaties die met Taiwan omgaan, kunnen van Peking strafmaatregelen verwachten. De WHO heeft hiervoor gebogen, maar lang niet als eerste. Aan het eind van de vorige eeuw is ­Nederland voor de Chinese chantage drie maal door de knieën ­gegaan in de zogenaamde duikbotenaffaire. Rijn-Schelde-Verolme wilde graag onderzeeërs leveren aan Taiwan, maar dat ging niet door. In plaats daarvan mocht ­Fokker een paar vliegtuigen verkopen aan de volksrepubliek.

Sindsdien volgen wij bijna slaafs wat China verordonneert. Zelfs de kranten schrijven braaf Beijing, omdat Beijing dat graag wil, terwijl wij toch het mooie Nederlandse woord Peking hebben. Dus voortaan ook Paris en London? Je zou verwachten dat de corona­crisis China tot enige nederigheid zou nopen, maar het tegendeel lijkt eerder het geval. Een kras voorbeeld daarvan is wat onlangs Roger Roth overkwam, de Senaatsvoorzitter van de staat Wisconsin. Hij ontving per mail van een hooggeplaatste Chinese diplomaat, ­mevrouw Wu Ting, het nadrukkelijke verzoek een motie in te dienen, waarin de Chinese regering wordt geprezen voor haar openheid en doortastendheid inzake de coronacrisis. Roth dacht eerst dat het een hoax was, maar het bleek inderdaad een poging tot politieke inmenging van de Chinese ­consul-generaal in Chicago.

Roth schijnt ‘bullshit’ te hebben geroepen en aan de consul schreef hij terug: ‘NUTS’. Daarna diende hij een motie in waarin het Chinese volk weliswaar wordt geprezen, maar waarin ook de Chinese regering en haar communistische ­partij worden veroordeeld voor de brutale manier waarop zij de uitbraak wilden verdoezelen.

Right.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden