Column

De wereldellende gevat in marktcijfers

Het fascinerende aan het beursnieuws - het weerbericht van de financiële markten - is dat het elke gebeurtenis, hoe omvangrijk en complex en onbevattelijk ook, weet terug te brengen tot één kernvraag: wat doen de markten?

null Beeld null

Terwijl de rest van de wereld nog verdwaasd om zich heen kijkt, de doden wegdraagt, de wonden likt, puinruimt, 'heb je het al gehoord?' en 'erg he?' tegen elkaar zegt, en elkaar venijnig te lijf gaat over de vraag wie aan de goede kant van de geschiedenis staat en wie aan de verkeerde, heeft de handel allang uitgemaakt waar de winst zit. Op de financiële markten bestaan geen goede of slechte kanten van de geschiedenis, alleen kans-, winst- en verliesberekeningen.

Daarom kon gisteravond in de door het persbureau Reuters verzorgde nieuwsstroom een bericht als volgt beginnen: 'Het pond sterling steeg donderdag even ten opzichte van de dollar, nadat de campagne voor een eventueel verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk was stilgelegd in reactie op de moord op een Britse parlementariër; Amerikaanse aandelen maakten ondertussen eerdere verliezen goed.'

Elders was het nog een emotioneel slagveld, waarin grote woorden werden gebezigd, het ging over barbarij en over schaamte. Er werd een slag geslagen naar de mogelijke motieven en mogelijke extreem-rechtse sympathieën van de moordenaar en of hij nu wel of niet 'Britain first' heeft geroepen en of dat hem tot een terrorist maakt en de moord tot een politieke moord.

Een handelaar tijdens de opening van de Amsterdamse beurs na de overeenkomst tussen de eurolanden en Griekenland in 2015. Beeld null
Een handelaar tijdens de opening van de Amsterdamse beurs na de overeenkomst tussen de eurolanden en Griekenland in 2015.

Er werd gelamenteerd over de absurditeit van de campagne, die het Verenigd Koninkrijk in een krankzinnigengesticht heeft veranderd waarin het uiten van obsceniteiten, leugens en idiote complottheorieën een geaccepteerde vorm van communiceren is geworden.

Er werd gerouwd om de overleden vrouw en ontroerd gereageerd op de waardige woorden van haar weduwnaar die erin slaagde om binnen enkele uren nadat zijn vrouw hem was ontnomen wijze woorden te uiten over vechten tegen de haat.

Er werd gespeculeerd over de kracht van woorden en beelden, en of die krachten sterk genoeg zijn om van een eenzame werkloze een Brexit-terrorist te maken, en of de moordenaar wel zo genoemd mag worden; misschien is hij verward.

Op de valutamarkt wachtten ze de uitkomst niet af. Daar was de calculatie in de seconde na de moord gemaakt: vrouw die campagne voerde voor blijven is dood, kans op sympathiestemmen voor het voorkamp is gestegen, het VK en het Britse pond worden in potentie een aantrekkelijkere bestemming. De mogelijkheid van een 'sympathieschokje voor het blijf-kamp' wordt voorzien, analyseerde een door Reuters geraadpleegde valutastrateeg.

In al zijn steriliteit was het een prettig verteerbaar bericht, gespeend van hysterie, van zie je wel, van verwijzingen naar het fascisme of de Romeinse overheersing, van politieke agenda's en van 'dat krijg je ervan als je posters verspreidt waarop vluchtelingen als een kakkerlakkenplaag worden afgebeeld'. Toen ik op 11 september 2001 op tv de derde wereldoorlog zag beginnen, heb ik me aan een vergelijkbaar bericht vastgeklampt: 'Beurzen gecrasht na aanslag op World Trade Center. Goudprijs stijgt.' Compleet met exacte percentages en bedragen, prettige exactheid tot twee cijfers achter de komma. De krankzinnigheid gevat in grafiekjes. Soms is dat de enige manier om de wereld aan te kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden