Week van de hoofdredacteurPieter Klok

De wereld van de geheime diensten is een onzichtbare wereld die Huib Modderkolk zichtbaar heeft gemaakt

null Beeld
Pieter Klok

Woensdag zat ik een afgeladen zaal in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van Het is oorlog, maar niemand die het ziet, het boek over digitale oor­logen van onze Huib Modderkolk. Bij de presentatie waren er ook kritische vragen. Waar blijven de feitelijke bewijzen voor het verhaal dat de AIVD de Russen zag inbreken bij de Democratische partij? Waarom schrijft Mueller er niet over? ‘U zult mij ­moeten vertrouwen’, was Modderkolks antwoord.

De wereld van de geheime diensten is een onzichtbare wereld. De enige ­manier om weten wat er ­gebeurt, is door te praten met bronnen die niet met hun naam in de krant willen. Het nadeel is dat de ­berichtgeving daardoor niet verifieerbaar is. Om de geloofwaardigheid te vergroten moeten de verhalen zo gedetailleerd mogelijk zijn, maar als er te veel ­details worden vermeld staat de AIVD klaar om een publicatieverbod te eisen, zoals begin deze zomer gebeurde.

Huib Modderkolk. Beeld Sanne De Wilde
Huib Modderkolk.Beeld Sanne De Wilde

Voor de hoofdredacteur is het eenvoudig hem te vertrouwen. Ik ken zijn bronnen en zie bovendien hoe zorgvuldig hij te werk gaat, hoeveel moeite hij doet nieuwe bronnen te vinden. Hij graast websites en sociale media af, op zoek naar namen en adressen van potentiële gesprekspartners en rust niet voordat hij hen spreekt. Laatst offerde hij zijn ­zaterdag op om naar het oosten van het land te ­reizen om daar aan te bellen bij een ­potentiële nieuwe informant.

Inmiddels is hij waarschijnlijk de best ingevoerde digitale journalist van ­Nederland en slaat hij zijn vleugels verder uit. Voor zijn laatste onthulling werkte hij samen met de Amerikaanse journalist Kim Zetter. Zijn primeur over Stuxnet werd samen met Yahoo News naar buiten gebracht. Een novum.

In zijn boek beschrijft Modderkolk hoe hij aanvankelijk op scepsis stuitte. De lezers vonden al die verhalen over onlinespionage te ingewikkeld en abstract, kreeg hij van de hoofdredactie te horen. Het motiveerde hem te zoeken naar spannende verhaallijnen Nu is er de beloning. Zijn boek beleefde reeds op de eerste dag zijn vierde druk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden