CommentaarRaoul du Pré

De weerzin tegen de ontwrichting is begrijpelijk, maar het virus laat Nederland nu geen andere keus

 Cafe Hart van Brabant in de binnenstad van Den Bosch. Beeld ANP
Cafe Hart van Brabant in de binnenstad van Den Bosch.Beeld ANP

In alle Brabantse huishoudens, directiekamers, gemeentekantoren, kantines en clubhuizen moeten opeens lastige afwegingen worden gemaakt: waar liggen de grenzen van de ‘sociale onthouding’ waar de gezondheidsinstanties sinds dinsdagavond op aandringen? Hoe groot mag het gezelschap zijn om je er toch nog in te kunnen mengen? Het advies om geen handen meer te schudden werd begin deze week nog overwegend lacherig ontvangen, maar intussen dringt de ernst van de situatie wel door: het ene na het andere evenement wordt afgeblazen, tot aan verjaardagsfeestjes aan toe. Veel Brabanders hebben het rustigste weekend sinds mensenheugenis voor de boeg.

Dat is maar goed ook, en het ligt voor de hand dat veel andere provincies spoedig volgen. Want er is best kritiek mogelijk op de communicatie van het RIVM en het kabinet, die duidelijk zoekend zijn naar de beste strategie in de strijd tegen covid-19, maar de rode draad in de boodschap is toch niet mis te verstaan: hoewel een groot deel van de bevolking vroeg of laat tegen dit virus zal oplopen, is het zeer de moeite waard om het zoveel mogelijk in te dammen en te vertragen in de hoop op de verzachtende werking van de zomer en de komst van een vaccin voordat de volgende winter aanbreekt.

Bij gebrek aan weerstand is dit voor de ouderen onder ons immers niet ‘gewoon een griepje’ maar een serieuze bedreiging van hun gezondheid. Daarom kan het niet vaak genoeg worden benadrukt: de teleurstelling van de afgelaste wedstrijden, de afgeblazen optochten en excursies, de uitgestelde feesten en alle bijkomende economische schade is ondergeschikt aan het hogere algemeen belang: tegengaan dat onze ouders en grootouders ziek worden en, als dat toch gebeurt, voorkomen dat zij niet zonder de noodzakelijke medische zorg komen te zitten door overbelasting van de ziekenhuizen.

Burgerzin staat doorgaans voor de bereidheid om iets te betekenen voor de samenleving door volop deel te nemen aan het sociale, politieke en culturele leven. Nu is het even precies andersom.

Meer over het coronavirus in Nederland

De snelheid waarmee het coronavirus op de verpleeg-huizen afkomt, is zorgwekkend, zegt de bestuursvoorzitter van de ouderen-zorgorganisatie tanteLouise. ‘Iemand met dementie lang opsluiten is geen optie’

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn Aziatische mensen in Nederland het mikpunt van beledigingen. En het blijft niet bij schelden alleen.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden