Column Jarl van der Ploeg

De Weerstrijd: is het in Nederland warmer dan in het buitenland, dan dien je dat zo vaak mogelijk te benadrukken

Er stak een duistere bries op die de zwarte wolk, klaar om zich te ontlasten, richting ons strand dreef. Subiet zag ik de aanwezige Nederlanders hun telefoon pakken, een aantal handelingen verrichten en concluderen: ‘Jammer, in Nederland is het nu wél lekker weer.’

Het was al dagen zo heet dat de kippen gekookte eieren legden, maar nee, omdat de lucht een paar minuten lang twijfelde tussen zomer en herfst, barstte direct de Weerstrijd los.

De Weerstrijd is een vreemd spel dat Nederlanders spelen zodra ze in het buitenland vertoeven, of spreken met een kennis die op dat moment in het buitenland vertoeft. De spelregels zijn simpel: als het op dat moment in Nederland warmer is dan in het desbetreffende buitenland, dien je dat zo vaak mogelijk te benadrukken. Als het op dat moment echter kouder is in Nederland, dan zeg je dat het er wel gewoon warmer vóélt, omdat de lucht in Nederland vochtiger dan wel droger is. En als het echt een verloren zaak betreft – harde slagregens tegenover blinkende zonneschijn – dan breng je in dat het vorige maand de warmste maand ooit was in Nederland, of dat het juist volgende maand extreem heet wordt, en dan heb je alsnog gewonnen.

Er zijn veel dingen in het leven waar ik weinig van begrijp, zoals waarom zwervers dag in dag uit op hetzelfde bankje hangen in plaats van daadwerkelijk rond te zwerven, maar de Weerstrijd is wat mij betreft het vreemdste aller mysteries. Je komt uit een land waar het elf maanden per jaar miezert, je bent in een land waar de stranden het hele jaar worden gekust door de zon, en toch beweer je continu dat het in Nederland lekker weer is/was/wordt. Waarom?

‘Waarom?’, vroeg ik daarom aan de Nederlanders.

Een echt duidelijk antwoord hadden ze niet paraat, maar omdat we net La Gazzetta dello Sport hadden gekocht, vergeleken we het weer met voetbal. Beide wekken immers een vreemd soort nationalisme op, beide lenen zich perfect om je tijdens lunchpauzes te beklagen en beide komen het best tot hun recht wanneer ze in superlatieven worden gevat (mei was de natste maand aller tijden, Frenkie de Jong is het grootste talent ter wereld en juli wordt de warmste maand ooit gemeten waar dan ook).

Omdat ik sinds een aantal jaar voor het Italiaanse team uitkom, en hier frontaal werd aangevallen door de Nederlanders, besloot ik de Weerstrijd aan te gaan. Ik pakte mijn telefoon en zag niet alleen dat het woensdag 40 graden wordt in Italië, ik zag vooral dat het ministerie van volksgezondheid daarom adviseert zo veel mogelijk aardbeien en watermeloen te eten.

Want dat is misschien wel de belangrijkste overeenkomst tussen weer en voetbal: uiteindelijk verliest Nederland altijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden