Commentaar Kinderpardon

De VVD wil niets veranderen aan het kinderpardon, maar schrijnende verhalen blijven zich aandienen

De profileringsdrang in de coalitie leidt tot heldere inzichten: het kinderpardon behoeft verbetering.

VVD’er Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloot na wekenlange commotie dat de Armeense kinderen Lili en Howick toch in Nederland mochten blijven. Beeld EPA

De VVD was gewaarschuwd. Toen de liberalen het zich vorige week permitteerden om plompverloren te morrelen aan de klimaatdoelstelling uit het regeerakkoord, klonk bij de coalitiepartners meteen de vraag waarom zij dan wel binnen de lijntjes zouden blijven kleuren. Prompt reageren CDAen D66 nu met de aankondiging dat het kinderpardon moet worden opgerekt. Desnoods buiten de VVD om, beloven ze.

Zo leidt al die politieke profileringsdrang zowaar tot heldere inzichten. Met het kinderpardon hoopte het vorige kabinet een groot en definitief gebaar te maken jegens de groep ‘gewortelde kinderen’ die niet zonder scrupules kon worden uitgezet: gezinnen die aantoonbaar buiten eigen schuld om jarenlang in Nederland verbleven in afwachting van een beslissing, kregen genade. Het effect was tijdelijk. Het pardon was nog niet van kracht of er bleken om discutabele redenen toch weer veel kinderen buiten te vallen. De politieke spanning werd opnieuw opgebouwd, met de onverkwikkelijke gang van zaken rond de Armeense kinderen Lili en Howick als dieptepunt.

Alle pogingen om de regeling te verbeteren, stuitten lange tijd op weerstand van VVD en CDA, hoewel met name de CDA-achterban zich al geruime tijd roert. Nu ook de CDA-fractie het licht ziet, keert wellicht het tij. Samen met D66 leggen de christen-democraten de vinger op de zere plek: het meewerkcriterium, dat voorschrijft dat een gezin op elk moment in de procedure moet hebben meegewerkt aan vertrek, wordt zo strikt toegepast dat het pardon in de praktijk vrijwel geen werking meer heeft. Daar is veel aan redelijkheid te winnen.

Nu de VVD nog. De liberalen wijzen afgemeten op het regeerakkoord. Daarin staat dat het pardon blijft zoals het is. Alsof het voor de VVD zo gunstig is als het ene na het andere schrijnende verhaal zich blijft aandienen, waarna ook de liberalen steeds voor duivelse dilemma’s komen te staan. Regel het dan in één keer goed. De weg van het gezond verstand is hier de weg van de minste weerstand.

Als CDA en D66 zich nu maar realiseren dat dit onderwerp zich niet leent voor vrijblijvende politieke spelletjes. Belofte maakt schuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden