ColumnBert Wagendorp

De VVD heeft weer last van kerncentralekolder, maar misschien hebben ze gelijk

null Beeld

Bij de VVD krijgen ze om de zoveel tijd de kerncentralekolder in de kop. In november 2018 vond fractievoorzitter Dijkhoff dat er snel een paar gebouwd moesten worden. Met die oproep gebeurde niet veel, vooral omdat geen enkel energiebedrijf zin had er miljarden in te investeren. Deze week was het de beurt aan VVD-Kamerlid Harbers. Volgens hem moet ‘de schop in 2025 de grond in’ – de liberalen slaan graag projectontwikkelaarsjargon uit, want dat klinkt daadkrachtig en doortastend.

Er is sprake van een nucleair VVD-offensief, want tijdens de Beschouwingen van vorige week diende Dijkhoff al een motie in om te onderzoeken welke voorwaarden marktpartijen stellen aan de bouw van nieuwe kerncentrales (miljardensubsidies). Die motie werd aangenomen. Afgelopen dinsdag presenteerde minister van EZ Wiebes (VVD) in de Kamer een rapport van het nucleair adviesbureau Enco. Daarin stond dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, kernenergie niet duurder is dan zonne- en windenergie. Wiebes beloofde een ‘marktconsultatie’.

Het debat over kernenergie is helaas een geloofsdebat, en dat maakt het er niet eenvoudiger op. In de ene hoek staan de gelovigen die in nucleaire technologie de oplossing van alle problemen zien, in de andere degenen die haar juist als bron van ellende beschouwen. Beide kampen hebben zich zwaar bewapend met dikke rapporten waarin hun absolute gelijk wordt aangetoond.

Kerncentrales hebben voordelen. Ze zorgen voor een niet van wind of zon afhankelijke energieproductie en stoten geen CO2 uit. Urenco uit Almelo is ’s werelds grootste producent van verrijkt uranium, de brandstof voor kerncentrales; het bedrijf bedient dertig procent van de markt. Het uranium van Urenco zorgt jaarlijks wereldwijd voor een beperking van de CO2-uitstoot van honderd miljoen ton – in 2018 voorkwamen álle Nederlandse windmolens de uitstoot van 4,4 miljoen ton. Urenco is onze grootste bijdrage aan de beperking van de opwarming.

Nadelen zijn er ook: het afval blijft nog duizenden jaren radio-actief: hoe berg je het veilig op? Ooit gehoord van Three Miles Island 1979, Tsjernobyl 1986 en Fukushima 2011? Die dingen zijn peperduur en de bouw duurt lang: in Finland zijn ze al vijftien jaar bezig met een centrale die in 2009 had moeten draaien – dat wordt nu op zijn vroegst 2022 en de kosten zijn inmiddels verviervoudigd. Een terrorist in de controlekamer, ook geen prettige gedachte.

Kerncentrales, zeggen tegenstanders, rijden de transitie naar duurzame energie in de wielen. Of ze blijken, als ze straks eindelijk werken, helemaal niet meer nodig, omdat zonnepanelen, windmolens en andere alternatieve bronnen ons energie in overvloed bezorgen.

Dat laatste is vermoedelijk wensdenken.

In een tactische meesterzet hebben de voorstanders een argument uit het arsenaal van de tegenstanders gestolen: de CO2-uitstoot moet drastisch naar beneden, of de opwarming nekt ons. Wat nu? Nóg meer windmolens? Is het al tijd om in een dolle paniek te raken?

Niet nodig, vrienden! Want wat staat daar aan de horizon onbekommerd CO2-vrij energie in overvloed te produceren? Het is de schitterende nieuwe kerncentrale ‘Mark Harbers!’ Ik voel het nu al afkoelen!

Er is haast geboden bij de energietransitie. Groenland heeft al palmenstranden, als we tot 2050 moeten wachten op de door voor- en tegenstanders bejubelde Thoriumcentrales. Die haast dwingt ons wellicht tot keuzes die we ons nog maar kort geleden niet konden voorstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden