De VVD heeft gelijk: met geld is alles te koop

De ingezonden brieven van vrijdag 29 januari.

null Beeld Freek van den Bergh
Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag: Zo lossen we problemen op

Joviaal als altijd doopt premier Rutte het nieuwste plan om de vluchtelingenstroom te stoppen 'plan Samsom', blij dat Samsom zeer gedreven stemmen wint voor de VVD.

Zoals de vluchtelingen maar blijven komen, ondanks het risico dat ze 'hun kinderen verliezen' bij de overtocht, zo blijft Samsom alles in het werk stellen om te zorgen dat niemand meer op de PvdA stemt. Vorig jaar beweerde Samsom nog dat Nederland gemakkelijk het dubbele aantal vluchtelingen kon opvangen.

Nu moet vluchtelingen tegen elke prijs elke kans ontnomen worden dat zij zich hier vestigen. Turkije biedt voor 3 miljard euro Europees geld nu onderwijs, werk en een asielstatus aan vluchtelingen. Ook is Turkije binnenkort geen dictatuur meer, maar een veilig land. De VVD heeft gelijk: met geld is alles te koop.

Enig minpuntje: ondanks de deal met Turkije komen er toch nog 250 duizend vluchtelingen naar Europa, maar die konden we altijd al gemakkelijk in Nederland opvangen. Volgens Samsom.

Martin van den Berg, Utrecht

Symptomen

Dat militairen even verzot zijn op medische metaforen als medici op militaire, is bekend. Het verbaast dan ook niet dat generaal Middendorp de PvdA-fractie voorhield dat het louter bombarderen van IS-stellingen in Irak lijkt op het bestrijden van symptomen in plaats van de ziekte zelf.

Wat wel verbaast, is dat blijkbaar die fractie zich (mede) hierdoor heeft laten overtuigen om in te stemmen met bombardementen op Syrië. Immers: een zeer groot deel van de reguliere geneeskunde houdt niets anders in dan het bestrijden van symptomen, al was het maar omdat de onderliggende oorzaak of niet bekend is of (nog) niet bestreden kán worden.

Sterker: een overgroot deel van de ziektes wordt helemaal niet bestreden. 'Gaat vanzelf wel weer over', zeggen we dan. En in heel, heel veel gevallen is dat ook zo.

Leo van Bergen, medisch-militair historicus, Nijmegen

Zoeken we op

Thijs Nielen beweerde in een interview naar aanleiding van zijn promotie in de orthopedagogiek dat het leesplezier bij kinderen verdwijnt door gebrek aan oefening.

Het gebrek aan oefening en het daaruit voortvloeiende hoge percentage ongeletterden wordt volgens hem veroorzaakt doordat lezen geen vast onderdeel is in het lesprogramma, maar doordat het lezen wordt overgelaten aan het initiatief van de leerling.

Deze uit onderzoek voortgekomen constatering contrasteert nogal met de aanbevelingen van Onderwijs 2032 eerder deze week, waar 'kinderen eigenaar zullen zijn van hun eigen leerproces' en ook 'vormgevers van het eigen leerproces'.

Daar zullen de leerlingen van 2032 vast veel van opsteken, maar volgens dit onderzoek zal het de geletterdheid in ieder geval niet bevorderen. Dat maakt het gepropageerde opzoeken en begrijpen van feiten, kennis en inzichten rond 2032 er ook niet gemakkelijker op.

Peter Kruyssen, Renkum

Pond? Wat is dat?

Mieke Poell stelt in haar ingezonden brief van 28 januari dat zij een aanwijzing gevonden dacht te hebben voor het slechte rekenonderwijs van tegenwoordig. Het meisje van de kaasafdeling gaf aan te weten wat een kilo is, maar een pond dat wist ze niet.

Natuurlijk weet dit meisje niet wat een pond is. Sinds 1978 wordt deze eenheid, die niet in het internationale stelsel van eenheden zit, niet meer op scholen behandeld. Het pond is namelijk al in 1937 in Nederland afgeschaft. Een pond is geen wettelijke eenheid voor gewicht. Dus gebruik alleen kilogram voor gewicht. Dan begrijpt iedereen wat u bedoelt.

Wilma Cammenga, Heerde

Sorry, sorry, sorry

Had burgemeester De Vries van Geldermalsen niet eerst haar eigen proefschrift over politieke besluitvorming uit 1999 moeten nalezen alvorens excuses aan te bieden (Ten eerste, 27 januari)? Opnieuw gezwicht voor de terreur van de straat? Voor overleg immers beschikte en beschikt Geldermalsen over een gemeenteraad, waarin de lokale bevolking vertegenwoordigd is, en die ter zake op de hoogte was.

Leo Jacobs, Amsterdam

Boerenzoon

Elke dag lees ik met veel plezier uw krant. Twee recente stukken over melkveehouders stuitten mij echter tegen de borst. Als boerenzoon zie ik mijn vader dagelijks vol elan zwoegen en twee stukken, van Peter Middendorp ('Ooit, als ik dood ben, is dit poepland van mijn dochter', Vonk, 23 januari) en Caspar Janssen ('Boven het land hangt een ammoniakdeken', O&D, 26 januari) doen mij dan ook pijn.

De eerste suggereert dat de mest rijkelijk over de landen vloeit, terwijl dit weldegelijk strikt gebonden is aan stikstof- en fosfaateisen. De oplossing van Janssen (grondgebonden, cyclische landbouw) om de ammoniakdeken te laten verdwijnen, is dan ook al bewaarheid. Mest dient op het eigen bedrijf of een ander akkerbouwbedrijf te worden gebruikt of moet worden verwerkt om te kunnen transporteren naar mestarme landen als Duitsland en Frankrijk.

Ik ben zeker niet blind voor het milieuverwoestende karakter van onze maatschappij en de rol van de melkveehouderij daarin. Maar wat is het alternatief? Het nog verder opkrikken van de milieueisen in combinatie met de almaar dalende subsidie zal leiden tot faillissementen hier en bloei in landen als Rusland, China en de VS, waar veel lagere dierenwelzijns- en milieu-eisen gelden. De controle op dierenwelzijn en milieu zal dus uit onze handen glippen. Kortom, een zich verplaatsende ammoniakdeken.

Rens Pierik, boerenzoon (bedreigde soort), Lemelerveld

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden