De vrouw als lustobject is een kras op de moderniteit

Iedere nieuwe technologie veroorzaakt haar eigen genocide. Het dynamiet, de luchtvaarttechnologie, de ontleding van het atoom, de auto in het verkeer, de pil met haar miljarden aan ongeboren kinderen. Een ander voorbeeld: het was de uitvinding van de boekdrukkunst die de middeleeuwse heksenvervolging mogelijk maakte. Voor het verspreiden van die perfide boodschap kwam de drukkunst destijds als een geschenk uit de hemel.

Ook door de grootste uitvinding van onze tijd, het internet, staat de dood op de loer. Het lijf siddert door de hoge koorts en de rel 'zou u haar doen' is een opstootje in de naamloze oorlog die aan het woeden is. De breekbare westerse democratieën zijn omsingeld, het internet is als het grootste kanon dat gaten in onze muur slaat, de trollen banen zich van onder de grond een weg naar onze steden en onze eigen piranha's voelen instinctief aan dat ze voor de grote omwenteling eerst de vrouwen moeten zien te overheersen.

Hoe symbolisch was het niet dat de man die de fundamenten legde voor 1500 jaar vrouwenonderdrukking, na inname van Mekka als eerst Hind in zijn tent wilde hebben. Hind, de vrouw die haar man, leider van Mekka, tevergeefs bleef waarschuwen voor de verrichtingen van Mohammed en als laatste redmiddel strijders inhuurde om voorname Mohammedanen uit de weg te ruimen, verloor uiteindelijk en moest in die tent de voeten van profeet Mohammed kussen om in leven te blijven.

De beschimping van vrouwen door websites als GeenStijl is een georganiseerde vorm van grenzeloze platheid, het is een sneeuwvlok in de lawine die op ons afkomt en heeft als doel de 'Hinds' van deze tijd te laten buigen.

De open maatschappijen in het Westen zijn verrezen op gelijkheid tussen man en vrouw. Internet is de plek van een nooit aflatend spervuur op die gelijkheid. Een digitale, geoliede machine haalt zonder oponthoud het onbedekte haar van de moslima en het lijf van de westerse vrouw door het slijk. De kracht van vulgariteit wordt op de vrouw losgelaten. De trollen, de hackers, de piranha's zullen net zo lang doorgaan met het beledigen en kleineren totdat de vrouwen in het Westen net zo mak zijn geworden als de vrouwen die zich ook na 1500 jaar nog steeds voor de kruiwagen van Mohammed laten spannen.

Zijn de aanvallen van de fascisten, de Wahabi's, de molla's, de moslimbroeders, de Erdoganisten in Turkije en in Europa en onze trollen nog te keren? Kunnen we niets anders doen dan het op een rennen zetten voor de vuurbal die op ons afkomt? Moeten we met lede ogen toezien hoe de hoogste beschaving ten prooi valt aan het psychologische geweld tegen de vrije vrouw?

Geen kwaad woord over de recente actie van de Nederlandse mediavrouwen die hebben opgeroepen tot het boycotten van GeenStijl-achtige platforms. Wat men echter nog steeds niet doorheeft is dat er meer aan de hand is dan de belediging van een aantal vrouwen in de media door een menigte van rukkers en spuiters. Het massaslachtingwapen internet draait op volle toeren. Straks is de identiteit van de vrouw en haar lijf zodanig besmeurd dat het gedaan is met de liefde voor haar. De vrouw die gereduceerd tot lustobject of tot bezit van de man is het einde van de westerse moderniteit.

Ondanks de aanvallen van het leger van deze hyena's is er ook hoop. Kijk naar het schilderij van Eugène Delacroix waarop een vrouw met ontbloot bovenlijf het volk in de Franse Revolutie aanvoert. Aan strijdlust geen gebrek bij de vrouw. Het probleem is alleen dat die revolutionair en Hind heel goed wisten wie hun vijanden waren. De westerse vrouw die nu belaagd wordt, krijgt in het donker van rechts en links klappen en lijkt er nog steeds niet over uit wie het allemaal op haar gemunt hebben.

De geloofwaardigheid van eenieder die zich zegt sterk te maken voor de vrouwenzaak, valt of staat met in hoeverre zij zich iets aantrekt van het lot van Hinds kleindochters. Hind was een zeldzame woestijnbloem. Die gaan dood, maar haar geur is nog steeds onder ons. De borsten van de Française op de barricaden ruiken nog steeds naar Hind. De geur is ook in de zichtbare haren van alle ex-moslima's. Ik ben nooit in de gelegenheid geweest om mijn neus op de borst van een van de honderd mediavrouwen van het pamflet te drukken. Krijg ik ooit toestemming daartoe - enkel omdat ik een nieuwsgierige schrijver ben - en vult die boezem mijn longen met de geur van Hind, dan zal ik u laten weten dat er geen reden is voor angst.

La liberté guidant le peuple.Beeld Musée du Louvre
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden