Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘De vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd’

De lezersbrieven van donderdag 11 november.

Redactie
Demonstratie tegen racisme en politiegeweld in juli dit jaar.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Demonstratie tegen racisme en politiegeweld in juli dit jaar.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

De gemoederen over de vrijheid van meningsuiting raken steeds meer verhit. De walgelijke aanslagen in Frankrijk en Wenen hebben de onrust natuurlijk aangewakkerd, waardoor de discussie, mijns inziens, te veel wordt beïnvloed door emotie en revanchisme. Alle politieke partijen in Nederland, van links, christelijk tot uiterst rechts, zijn van mening dat onze vrijheid van meningsuiting de belediging van met name moslims rechtvaardigt.

Wat is er gebeurd? Allereerst is dit standpunt tijdgebonden. Zo’n vijftig jaar geleden gold nog het Bijbelse adagium ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ als leidraad. Bovendien zijn we niet erg consequent. Discriminatie richting homo’s, vrouwen (vooral sinds de #MeToobeweging) en zwarten (Black Lives Matter) is volkomen taboe, en terecht. Op het gebied van ‘gender’ slaan we zelfs door, gezien het voorstel om ‘geslacht’ uit het paspoort te verwijderen.

Discriminatie vanwege religie wordt niet meer vervolgd, al geldt dit, terecht, niet voor antisemitisme. Kortom, er wordt niet met twee, maar met minstens zes maten gemeten. Bovendien is onze vrije interpretatie van het recht van meningsuiting ‘eurocentrisch’. Niet alleen in moslimkringen ligt het beledigen van de eigen cultuur gevoelig. De laatste tijd zijn er voorbeelden dat China onze flauwe Chinese grappen niet langer tolereert. Ik voorspel dat die grappen hun langste tijd gehad hebben. De Canadese premier Trudeau huldigt het standpunt dat de vrijheid van meningsuiting ‘niet zonder grenzen’ is en niet gebruikt mag worden om ‘nodeloos en wille- keurig te kwetsen’. Volkomen mee eens. Inmiddels wordt Geert Wilders, kampioen beledigen, op het schild gehesen als ambassadeur van het vrije woord. Cynischer kan het niet.

Nico Kraakman, Alkmaar

Afwijzing

Als een Trumpiaanse kleuter loop ik stampvoetend rond, nu mijn fantastische brief over het gevaar van de ultralinkse democratische senator Alexandria Ocasio-Cortez voor het welslagen van Joe Biden, een brief die ik begin deze week schreef, in recordtempo is geprullemandeerd. De redactie blijkt de voorkeur te geven aan bijvoorbeeld een epistel over de zegeningen van een goede douchebeurt om het vieze gevoel van vier jaar Republikeins wanbeleid weg te spoelen. Vanzelfsprekend overweeg ik juridische stappen alvorens mijn nederlaag toe te geven.

Alfons Lammers, Otterlo

Poststemmen

Onbegrijpelijk dat voor de Tweede Kamerverkiezingen stemmen per post mogelijk is, met alle daaraan verbonden nadelen en twijfels. Een papieren oplossing uit het jaar kruik. Hoe moeilijk kan het zijn om een namenlijstje per partij online te zetten en die uitsluitend via DigiD toegankelijk te maken?

Heel Nederland is al aan de DigiD gewend of het nu gaat om het doen van een belastingaangifte of het checken van je donorcodicil.

Voordelen van online stemmen met gebruik van de DigiD: het is niet gevoeliger voor fraude dan een papieren formulier (ook dat kan door iemand anders dan de stemgerechtigde ingevuld worden), biedt geen logistiek gezeur en bovendien hebben we dan een realtimeuitslag op verkiezingsdag zelf.

Alex Phaff, Renswoude

Arie Slob

Volstrekt terecht dat de krant aandacht besteedt aan de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van de spotprenten.

Maar in diezelfde krant geen woord over de uitlatingen van de minister van Onderwijs, Slob. Hij zei in een Kamerdebat dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren en van ouders mogen vragen daarover een verklaring te ondertekenen. En dan voegt hij nog schijnheilig toe dat er op die scholen wel een ‘veilig leefklimaat’ moet zijn. Arm kind dat op zo’n school zijn geaardheid moet ontdekken.

Lynne Konigsberger, Houten

Multireligieus

Gijs van Gaans, docent aan de Fontys Hogeschool, stelt dat we leerlingen moeten voorbereiden op de ‘multi-religieuze samenleving’. Ik mag toch hopen dat we, nu en straks, in een seculiere samenleving wonen.

Ruud Maltha, Berghem

Sleutel

De spotprent van Bas van der Schot laat op een ludieke manier zien waar je de opinie van kinderen kunt veranderen: in de klas. Een basisschoolleerling zegt op de cartoon: ‘Mama heeft geen gelijk, maar de juf wel.’ Pubers luisteren eerder naar de mening van hun klasgenoten. Een leerkracht heeft daar veel invloed op.

Natuurlijk is opvoeding in het gezin belangrijk. Maar onderwijs blijft de sleutel tot verbinding en het accepteren van de vrijheid van meningsuiting bij jongeren. Elke extra investering in het onderwijs loont.

Henk Penseel, ex-onderwijzer en hogeschooldocent, Naarden

Cartoon

Als het stilaan is ingedaald dat sommigen het pijnlijk vinden om ‘Zwarte Piet’ te horen of te zien en we tot de conclusie zijn gekomen dat het anders moet, is het mischien ook mogelijk te begrijpen dat beschaving zich vooral uit door mensen in hun waarde te laten en niet elke moslim in het harnas te jagen door Allah steeds te beledigen, ook al hebben wij niets meer met God, Allah of Zeus.

Rob Adolfs, Skingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden