ingezonden brieven

De vreugde van gewoon fietsen wordt zoiets als de krant lezen op papier

De ingezonden lezersbrieven van maandag 5 juli.

Redactie
Fietsen door de duinen van Vlieland. Beeld Koen Suyk
Fietsen door de duinen van Vlieland.Beeld Koen Suyk

Brief van de dag

De elektrische fiets heeft de fiets allang van de fietspaden en polderwegen verdreven en berichtgeving over fietsen betreft zonder uitzondering de elektrische fiets. De voordelen van de e-fiets hoor ik benoemen door steeds meer vrienden, kennissen en collega’s, met daarbij de steeds herhaalde mantra dat je op de elektrische fiets echt wel inspanning levert.

Je herkent de e-fietsers aan hun houding (rechtop, ook als het waait), kleding (fleece of jasje ook als het warm is, omdat e-fietsen immers geen inspanning vergt) en vaak (door als ongeoefende fietsers met te hoge snelheid de weg op te gaan) hun gebrekkige stuurvermogen.

Soms kom ik op eenzame polderwegen of fietspaden door de duinen nog een andere fietser tegen op een gewone fiets (al dan niet met versnellingen). We groeten elkaar met een blik van herkenning, soms ervarend hoe goed je met ‘slow cycling’ vogels om je heen kunt waarnemen, andere keren voelend hoeveel energie de wind heeft en hoeveel kracht en uithoudingsvermogen het vraagt om er tegenin te fietsen.

De vreugde van het gewone fietsen zal zoiets worden als de kunst van het kantklossen, of (op iets langere termijn) het lezen van een papieren krant, een ambacht cq. vaardigheid die alleen enkele ouderen nog beheersen.

Daarom, Volkskrant, volg niet alleen de door commercie aangedreven hype waarbij zelfs jonge mensen menen trapondersteuning nodig te hebben en maak eens een special over de gewone fiets. Niet alleen voor ritjes naar werk, school of supermarkt, maar ook voor recreatieve tochten. Mogelijk tot op hoge leeftijd. Eventueel met hondenkar erachter aan.

Yolande de Kok, Den Haag

Excuses en genoegdoening

Het bizarre staaltje vrouwenhaat dat Sigrid Kaag onlangs over zich heen kreeg, staat uiteraard niet op zichzelf. Dat bleek wel toen zij na die rotopmerking nauwelijks steun van mannelijke Kamerleden en collega-ministers kreeg. Maar haat en minachting voor vrouwen tieren helaas nog welig in alle hoeken van de samenleving. Ook werken vrouwen, betaalde en onbetaalde taken samengenomen, nog altijd langer dan mannen. Ook worden ze slechter betaald en hebben veel minder macht.

Maar terwijl nazaten van tot slaaf gemaakten – geheel terecht overigens – nu gehoor krijgen voor hun eis tot genoegdoening voor het aangedane onrecht, moeten vrouwen ‘niet meer zo zeuren’. Het wordt nu echt wel eens tijd dat ook vrouwen, de helft van de bevolking, excuses én genoegdoening krijgen.

En niet alleen van de overheid, maar van iedereen die vrouwen heeft beledigd, onderdrukt of anderszins tekort heeft gedaan. Maar na vrouwen eeuwenlang via wet- en regelgeving allerlei rechten te hebben ontzegd, weigeren de door mannen gedomineerde politiek en economie nog steeds om de maatregelen te treffen die de meest algemene vorm van maatschappelijk onrecht zou kunnen opheffen. Waarbij vaak ook nog de schuld bij de vermeende luiheid of gebrek aan ambitie van vrouwen wordt gelegd.

Die ligt bij jullie, mannen! Word wakker en neemt je verantwoordelijkheid. Wat natuurlijk wel wat moed vereist: het opgeven van je superioriteitswaan, plus de daaraan verbonden voordelen.

Margot Heijnsbroek, Den Haag

Tweebosbuurt

Wat een gemakzuchtig verhaal over de Tweebosbuurt in Rotterdam. Natuurlijk, het doorzetten van de sloopplannen is vreselijk en vernietigt de kostbare sociale samenhang in de wijk. Maar wat de auteurs voor het gemak vergeten is dat de besluitvorming al jaren geleden tot stand kwam in de toenmalige deelgemeente Feijenoord. Geen woord in het verhaal over de context, zoals de (omstreden) Woonvisie uit 2016 of de binnen een paar jaar volledig gekantelde verhoudingen op de woningmarkt.

Een woningcorporatie moet investeren in ‘de mensen die verknocht zijn aan hun buurt’. Mooie woorden, maar hoe moeten die van hogerhand uitgeklede corporaties dat doen als sloop hun meer geld oplevert dan instandhouden van een wijk? Historici die met zulke zevenmijlslaarzen door de geschiedenis banjeren en eruit plukken wat hun uitkomt bewijzen het vak een slechte dienst.

Ben Maandag, auteur Stadsvernieuwing in Rotterdam, Rotterdam

Diploma-uitreiking

Kan iemand ons uitleggen waarom wij, trotse opa en oma die reeds twee maanden tweemaal volledig gevaccineerd zijn, niet bij de diploma-uitreiking van onze twee knappe kleindochters mogen zijn? Maar tienduizenden toeschouwers wel een voetbalwedstrijd mogen c.q. kunnen bijwonen.

Loes en Jan Koper, Heemstede

Formatie

Als we leraren de optie voorleggen tijdens de zomer door te werken om achterstanden in het onderwijs weg te werken, waarom vragen we politici dan niet ook om in de zomer door te werken om achterstanden in de formatie weg te werken?

Peter Althuizen, Rijswijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden