Opinie Commentaar

De vraag ‘vaccineren of niet vaccineren’ is geen particuliere aangelegenheid

Met haar standpunt dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren, lijkt de Tweede Kamer te hebben willen zeggen dat niet elk onderwerp openstaat voor discussie. Vaccinaties hebben in de loop der jaren hun nut bewezen. Punt.

Kinderen worden in april van dit jaar gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. Beeld ANP

Ziekten als mazelen, polio, kinkhoest en tetanus werden zeldzamer naarmate de vaccinatiegraad toenam. Dat het causale verband nochtans wordt betwist door een bont gezelschap van gelovigen, wetenschapssceptici, complottheoretici en obscurantisten is misschien juist het gevolg van het aantoonbare succes van de vaccinatieprogramma’s. Hun succes was zó evident, dat het lange tijd niet nodig werd geacht om het publiek ervan te overtuigen. Dat heeft vaccinatie gemeen met andere verworvenheden: na verloop van tijd spreken die zo vanzelf dat er ruimte ontstaat voor tegenspraak.

Het is dus inderdaad zaak om, zoals de staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) heeft geopperd, (aanstaande) ouders erop te wijzen dat er ooit goede redenen waren om het vaccinatieprogramma in te voeren, en dat die redenen nog steeds van kracht zijn. Ouders die om welke reden dan ook menen zich hieraan te moeten onttrekken, moeten beseffen dat zij met hun twijfel aan nut en noodzaak van vaccinatie ook andere kinderen blootstellen aan de risico’s die aan hun opvatting zijn verbonden.

Daarmee houdt de vraag ‘vaccineren of niet vaccineren’ op een particuliere aangelegenheid te zijn. Wie op basis van ondeugdelijk onderzoek uit 1998 meent dat vaccinatie tot autisme kan leiden, zou geen aanspraak moeten kunnen maken op een plek in een kinder­dagverblijf.

Het is mooi dat de Kamer zich in die zin heeft uitgesproken. Maar met dit standpunt stelt ze de kinderdagverblijven bloot aan eventuele juridische procedures van ouders die, onder verwijzing naar hun levensovertuiging, bezwaar kunnen maken tegen een restrictief toelatingsbeleid. Beter zou het zijn als de wetgever de kinderdagverblijven zou verplichten niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Dan wordt het probleem dat door vaccinatieweigeraars wordt veroorzaakt niet bij de kinderdagverblijven en bij de coöperatieve ouders gelegd, maar daar waar het hoort te liggen: bij de weigeraars zelf.

. Beeld volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden