CommentaarStrategie Hoekstra

De vraag is wat Hoekstra's EU-strategie doet met het CDA

Wopke Hoekstra, minister van Financien. Beeld ANP
Wopke Hoekstra, minister van Financien.Beeld ANP

CDA’ers zien ruimte voor een krachtige middenpartij. Zet Wopke Hoekstra’s offensieve EU-strategie de toon?

Raoul du Pré

Politieke aardverschuivingen doen zich niet vaak voor in Nederland. Binnen de smalle marges van de democratische politiek moeten we het doen met accenten die nu en dan worden verlegd. Die kunnen niettemin van politiek belang zijn.

Zo moet ook de Humboldt-rede van CDA-bewindsman Wopke Hoekstra worden gelezen. Daar staan genoeg dingen in die kabinetten al decennialang uitdragen: eendrachtige economische samenwerking, strengere begrotingsdiscipline – niemand in Brussel zal ervan opkijken. Wel is het alweer een tijd geleden dat een CDA-kopstuk eraan toevoegde dat de Europese integratie sneller, daadkrachtiger en breder moet worden. Van het klimaatbeleid tot aan defensie, van veiligheid tot aan het asielbeleid: de EU dient het voortouw te nemen en de ‘morele maatstaf’ te zijn. Landen die niet meedoen, gaan het voelen.

In Europees verband zullen Hoekstra’s woorden met een korreltje zout worden genomen. Voordat begrotingszondaars of asielweigeraars financieel worden bestraft of uit de Schengenzone gezet, moet er nog veel veranderen in de Europese hoofdsteden. Belangrijker is de vraag wat zijn stellingname doet met het CDA, waar hij wordt gezien als potentieel lijsttrekker. De ooit zo machtige middenpartij was sinds de electorale dreun van 2010 vooral in de ban van de zoektocht naar de kiezerssentimenten op de rechterflank. Een terughoudende, sombere blik op de Euro­pese samenwerking hoorde daar bij.

Hoekstra buigt dat nu om in een offensieve houding: er gaat heus veel mis in Europa, maar het antwoord ligt in krachtiger samenwerking en eendrachtig bestuur. Daarmee komt hij in elk geval tegemoet aan de herboren stroming in zijn eigen CDA die meent dat in het politieke midden weer volop ruimte is voor een bestuurspartij die zich teweerstelt tegen de middelpuntvliedende krachten die het Binnenhof in de greep hebben.

Dat is vooralsnog een onbewezen stelling, maar alleen al met het oog op de steeds nijpender problemen met de ­bestuurbaarheid van het land, is het de moeite waard dat ­iemand in de positie van Hoekstra het weer eens zonder schroom probeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden