CommentaarRaoul du Pré

De vraag is nu wat we wél meenemen uit een jaar coronacrisis

Grijpt het Binnenhof het momentum nog aan voor een andere inrichting van het land na de pandemie?

Voor minister De Jonge, een man met een natuurlijke hang naar het brengen van goed nieuws, zelfs als daar weinig aanleiding toe is, breekt een mooie week aan. Met de nieuwe fase van verlichting in de huiskamers, in de horeca, in de cultuursector en op de kantoren kunnen we niet meer spreken van een lockdown. Vorig jaar bereikten we rond deze tijd hetzelfde punt, maar toen moesten we vrezen voor een gevaarlijke opleving van het virus die in de winter ook de ziekenhuizen weer zou overbelasten. Nu is er alle reden om te verwachten dat de vaccins dat gevaar dit keer zullen voorkomen.

Daarmee valt voor de overheid de reden weg om zich nog langer zo ingrijpend te mengen in het dagelijks leven. Terugtrekken is de enige optie. Maar die terugtrekking roept intussen wel de vraag op of we ook nog iets mee willen nemen uit het afgelopen jaar.

In het voorjaar van 2020 was een aanzienlijk deel van het Binnenhof nog in de ban van de ‘lessen van corona’: waren er bij alle ellende niet ook wat dingen die we mee wilden nemen naar de tijd na de crisis?

Enkele neveneffecten waren immers evident gunstig: minder vliegen, vaker thuiswerken, in de lucht en op de weg de drukte wat terugdringen. We zijn er nu toch aan gewend geraakt, we weten dat heel veel reisbewegingen helemaal niet nodig zijn en we zouden nu anders kunnen gaan nadenken over de inrichting van het land – van de wegen en de woningbouw tot aan de kantorenmarkt.

De overheid kan dat niet allemaal regelen, maar zou natuurlijk wel keuzes kunnen stimuleren. Niet alleen met belastingen en subsidies, maar om te beginnen gewoon met woorden. De jubelende persconferentie van vrijdag was een mooi moment om daarmee af te trappen. Dat werd niet benut. Zo snel mogelijk over naar de orde van de dag, lijkt vooralsnog het motto. Nog even en het hele land staat weer twee keer per dag in de file en bedrijven laten hun mensen weer de halve wereld over vliegen voor een vergadering.

Uiteraard waren minister De Jonge en premier Rutte het afgelopen jaar nogal druk. Maar de bewindslieden die juist minder te doen hadden – die van Infrastructuur en Economische Zaken in de eerste plaats – hebben tijd genoeg gehad om wat ideeën uit te werken. Het is een gemiste kans als ze het momentum ook de komende maanden niet proberen te benutten.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden