OpinieLezersbrieven

De voedselbank is de dupe van ‘Too Good To Go’

De ingezonden lezersbrieven van maandag 14 oktober.

Een vrijwilliger verpakt een voedselpakket in het distributiecentrum van de voedselbank. Beeld ANP
Een vrijwilliger verpakt een voedselpakket in het distributiecentrum van de voedselbank.Beeld ANP

Brief van de dag: Voedselbank

De samenleving wordt zich steeds meer bewust van de klimaatcrisis: jongeren trekken de straat op, Extinction Rebellion blokkeert verkeerspunten, vlees- en vliegschaamte zijn trending en er worden initiatieven bedacht om voedselverspilling tegen te gaan. Al met al een uitstekende ontwikkeling.

Supermarktketen Lidl voert een actie waarbij eten op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum voor slechts 25 cent over de toonbank gaat. Daarbij werken zowel Lidl als Albert Heijn en Jumbo samen met dé app tegen voedselverspilling: Too Good To Go. Zo kopen klanten voor een schamel bedrag een magic box: een zak met bijna-verlopen eten. Dit trekt de bewuste én de minder bewuste burger: het is makkelijk, goedkoop en je hebt bijgedragen aan een betere wereld. Ook voor winkels is het aanlokkelijk, want ze verdienen toch nog en het geeft een groene en progressieve uitstraling.

Maar er zitten helaas ook haken en ogen aan. Behalve dat supermarkten nu juist minder doen aan de overmatige productie, kampen voedselbanken met steeds minder eten om uit te delen. In mijn tijd als vrijwilliger bij de Voedselbank heb ik de kratten leger en leger zien worden, dusdanig dat we ze nauwelijks uit durfden te delen. Er zijn dagen geweest waarin een krat die klanten één keer per week ontvangen, nauwelijks meer bevatte dan een pak pasta of rijst, een brood, een kruidenmix en een tros tomaten. Supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en Lidl, die eerst al hun bijna-verlopen eten eens in de week lieten ophalen door een voedselbank, stappen massaal over naar Too Good To Go. De producten van Lidl die na die 25-centdag niet verkocht zijn, verdwijnen uiteindelijk alsnog in de prullenbak.

Een betere oplossing zou zijn als Too Good To Go zich beperkt tot de lokale ondernemer (zoals de app zich ook profileert op de website), die zo weinig overschot heeft dat de producten anders weggegooid zouden worden. Zo blijft er nog wat over voor de voedselbanken en bestrijden we zowel armoede als voedselverspilling.

Eva Witteman, Amsterdam

Discriminatieboete

Mooi zo’n wet tegen discriminatie bij sollicitaties (Economie, 12 oktober). Maar deze gaat geheel voorbij aan de dagelijkse praktijk anno nu.

Als je als vijftiger naar een nieuwe uitdaging mag gaan zoeken, krijg je op 90 procent van je sollicitaties nooit antwoord. Als je wel antwoord krijgt, zijn die volslagen nietszeggend, zoals: ‘Uw profiel sluit niet geheel aan bij wat wat wij zoeken.’

Op de vraag om nadere duiding zodat je aan je verbeterpunten kunt werken, krijg je óók geen antwoord. Er achteraan bellen levert eveneens geen resultaat op.

Oftewel, je wordt aan alle kanten doodgezwegen. Probeer dan maar eens discriminatie aan te tonen.

Floris Duijfjes, Dordrecht

Old girls network

Een vrouwenquotum is niet nodig wanneer vrouwen aan de top gebruik maken van hun old girls network.

Steek je nek uit en draag de vrouwen voor vanuit je eigen netwerk voor de topfuncties. Hoeveel vrouwen aan de top durven dit?

Lisette Niemeijer, Schijndel

Stikstofuitstoot

Martin Sommer vindt dat de Amsterdamse problemen met riolen, kades en bruggen te wijten zijn aan het linker spectrum van de politiek (Opinie, 12 oktober). Want, ‘het gemeentebestuur is sinds jaar en dag bezig met leuke dingen voor linkse mensen.’

Daar vergeet Sommer alleen even bij te vermelden dat van de laatste elf colleges, dit pas het tweede college is zonder VVD of CDA. Blijkbaar zijn die rechtse partijen even weinig bezig met onderhoud van de openbare ruimte.

Ik concludeer dat de geciteerde oud-burgemeester Kollek volkomen gelijk heeft als hij zegt dat riolering niet politiek is, want alle politieke partijen hebben de neiging om het riool (en andere onderdelen van de openbare ruimte) te vergeten of te negeren.

Elmer Braakman, Amsterdam

Piepkuikens

‘Klein en fijn’ staat boven het recept met piepkuikens uit de oven (V, 10 oktober). Wat een waanzin. Gelukkig herpakt de volgende dag de Volkskrant zich met een uitgebreid artikel over vleeskuikens (Economie, 11 oktober). De huidige werkwijze met deze kuikens komt volgens de rechter neer op dierenmishandeling.

Nooit meer piepkuikens als ingrediënt alsjeblieft, vervang het door een vega stukje kip. Bespaart een hoop dierenleed.

Gerda Dronkers, Zwolle

Zorgpersoneel

Ik begrijp de teleurstellingen, angst en verdriet die de journalist en zijn vrouw hebben ervaren bij het uit huis plaatsen van hun zoon Boris (Zaterdag, 12 oktober). Maar het artikel doet te weinig recht aan al die zorgverleners die zich met hart en ziel inzetten voor hun ‘cliënten’.

Mijn verstandelijk gehandicapte zus, waar ik mentor van ben, woont al zo’n 50 jaar in instellingen. Er valt zeker nog veel te verbeteren in zorginstellingen in het algemeen. Maar wat mij altijd weer treft, is de individuele inzet en betrokkenheid van het personeel. Met (te) weinig middelen wordt geprobeerd er toch nog iets moois van te maken. Zo nemen ze mijn zus mee op hun vrije avond naar het zwembad, of een keer naar een ‘echte’ kapper, helemaal belangeloos en zonder applaus. Allemaal extraatjes waar zij enorm van geniet.

Ik heb groot respect en waardering voor al deze individuele zorgverleners die wij gelukkig altijd weer binnen de muren van ‘de grote instellingen’ treffen. Ze roeien met de riemen die ze hebben en maken er wat van. Ook dat mag in de krant.

Corinne Broeder, Voorschoten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden