Dagboek van een huisartsJoost Zaat

De verstandelijk beperkte Geertje is bang voor ‘dat virus’

null Beeld
Joost Zaat

Drie weken geleden zag ik Geertje samen met haar begeleidster. Geertje heeft een verstandelijke beperking en valt veel. Ze woont ­alleen met haar poes. Als ze komt, oefen ik mijn geduld, want Geertjes omwegen zijn lang. Uiteindelijk kom ik er altijd uit, nu ook.

Geertje is bang voor ‘dat virus’. De eerste carnavalsvierders zijn opgenomen, maar Geertje gaat nooit naar carnaval. Ze gaat zelfs zelden naar buiten. Klachten heeft ze niet, dus durf ik nog wel te vertellen dat er niks aan de hand is. Bij het weggaan vraagt ze nog even of ik in mei met pensioen ga. Het antwoord is eigenlijk ja, maar nu nog even niet.

Vorige week belt haar begeleidster op. Geertje ligt alleen nog maar in bed en aait de poes. Ze eet slecht en is de hele tijd doodsbang. Er is een klein kamertje beschikbaar in een opvangplek van de instelling die haar begeleidt.

Geïsoleerd in haar huisje met af en toe bezoek van haar begeleidster, heeft ze de minste kans op covid-19, maar de grootste kans op angst en op vallen. Weg uit haar huisje is dat andersom: grotere kans covid, minder angst.

Dilemma

Wat is dan de beste oplossing? Het maatschappelijke dilemma op individuele schaal. Die allerbeste oplossing bestaat niet, niet voor ons allemaal en ook niet voor Geertje. De Jorts en bedrijfs-Hansen van deze ­wereld zijn er sinds dit weekend uit: Geertje moet voor haar bestwil in haar huis worden opgesloten, dan kan de rest door met centjes verdienen.

Samen met Geertjes begeleidster ben ik niet als Jort en Hans en kiezen we voor een grotere kans op covid-19. Er zijn tienduizenden Geertjes in Nederland. Ze ­wonen in allerlei voorzieningen. Hun zorgverleners en ouders maken moeilijke keuzen met de reële kans verkeerd te kiezen.

‘Heb je een idee wat we met de poes moeten, want die kan niet mee’, vraagt haar begeleidster tot slot. Ik opper de dierenambulance te bellen, die weten dat wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden