OpinieWajong

De vereenvoudiging van de Wajong raakt me diep

Voor jonggehandicapten zijn de gevolgen van de Vereenvoudiging Wajong schrijnend, schrijft Lotte de Bitter.

Actievoerder demonstreren tegen de verlaging van de Wajong uitkering.Beeld ANP

Ik ben één van de 250 duizend jonggehandicapten die een Wajong-uitkering ontvangt. Mijn handicap? Maatschappelijk, officieel, blind, maar met het doorzettingsvermogen van een top­atleet. Uiteraard volg ik de ontwikkelingen rond het wetsvoorstel dat staatssecretaris Van Ark heeft ingediend. Het is schrijnend om te lezen.

Ik ben begonnen op het vmbo, via de havo en het hbo stroomde ik door naar de universiteit. Het vergde bloed, zweet en tranen, maar ik zette door. Ik moest en zou dat papiertje in handen krijgen. Uiteindelijk behaalde ik mijn BA, maar bleek dat het me meer kostte dan dat het opleverde. Ik belandde in een intensief revalidatietraject voor blinden en slechtzienden met het oog op het reïntegreren in de arbeidsmarkt. Die universitaire graad had ik immers niet voor niets?

Ik had dit allemaal nooit kunnen bereiken als ik geen Wajong-uitkering had ontvangen. Deze uitkering heeft mij gestimuleerd mijn dromen achterna te gaan. Het ultieme doel? Uiteindelijk boven die Wajong uitstijgen en een volwaardig salaris verdienen, gebaseerd op mijn potenties.

Dat de Wajong complex is en aan verandering toe, daar kan ik inkomen. Maar die verandering heeft gevolgen. Waarom ben ik jaren over mijn grenzen gegaan als nu wordt vastgesteld dat ik nooit boven het minimumloon zal uitstijgen? Word ik afgerekend op iets wat ik heel graag wil, maar niet kan?

Het raakt mij diep om te realiseren dat dit het is. Alles waar ik voor heb gewerkt wordt in één keer van tafel geveegd.

 Lotte de Bitter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden