CommentaarRaoul du Pré

De verbijstering van de Zeeuwen na fouten van het kabinet is volkomen begrijpelijk

Niet vaak schuttert een kabinet zo opzichtig als nu met de marinierskazerne. Dat moet snel stoppen.

De 80-jarige Willem Murre uit Vlissingen arriveert in klederdracht bij de Tweede Kamer voor aanvang van het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Beeld ANP

Het langjarige debat over de verhuizing van de marinierskazerne valt uiteen in twee delen. Deel één begon in 2012 toen minister Hillen de beslissing nam om de kazerne te verhuizen naar Vlissingen. Daar had hij op het eerste gezicht goede redenen voor. De bestaande kazerne in Doorn was sterk verouderd, er was geen ruimte om uit breiden, in Vlissingen kwam een plek vrij omdat een oude kazerne gesloopt zou worden en juist in die dagen werd nagedacht over manieren waarop de rijksoverheid krimpregio’s als Zeeland kon helpen aan werkgelegenheid.

Deel twee begon even later, toen het toch allemaal minder logisch bleek. Al vrij snel velde de Rekenkamer een vernietigend oordeel over het besluit: het was onder hoge tijdsdruk en in te weinig overleg genomen, de financiële risico’s waren groot, de alternatieven waren niet of nauwelijks onderzocht. En toen moest het luidste alarmsignaal nog komen: de weerzin onder de mariniers en vooral hun gezinnen. Daar werd door velen schamper op gereageerd, maar het bleek wel degelijk het startsein voor een zorgwekkende leegloop van het korps en, uiteindelijk, het begin van de ‘heroverweging’ door het huidige kabinet.

En daar ging het echt mis. Een ware geseling van verwijten daalde donderdag in de Kamer neer op de schouders van staatssecretaris Barbara Visser. Want waarom hield zij haar twijfels bijna twee jaar lang geheim? Zelfs op uitdrukkelijke vragen van de Kamer en de provincie Zeeland of er echt niet naar alternatieven werd gekeken, luidde het antwoord steeds nee. Totdat Visser daar dit jaar in het geheim toch druk mee bleek, waarna het kabinet in de afgelopen weken in paniek de ene na de andere verhullende boodschap de wereld in stuurde. Er bleek nog niet het begin van een plan te zijn voor compensatie voor de regio Vlissingen. De verbijstering van de Zeeuwen is volkomen begrijpelijk. Niet vaak schuttert een kabinet zo opzichtig.

Een Kamermeerderheid gunde Visser donderdag het voordeel van de twijfel, mits zij vanaf nu helder communiceert en, bovenal, met een plan komt dat voldoende compensatie biedt voor Zeeland. Bij een volgende misstap verspeelt zij zoveel vertrouwen dat geloofwaardig doorregeren lastig wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden