CommentaarEU-voorstel

De unanieme tegenstem over de export van WW-uitkeringen is vooral een principiële

Poolse werknemers aan het werk in het Westland.Beeld Marcel van den Bergh

Nederland heeft tot het eind van het jaar de tijd om het EU-voorstel over WW-export te veranderen. 

Timing en opportunisme gaan weleens hand in hand in de Nederlandse politiek. De Tweede Kamer weet sinds eind 2016 dat de Europese Commissie de export van WW-uitkeringen wil verruimen. In plaats van drie maanden zouden arbeidsmigranten uit andere EU-landen een half jaar een Nederlandse werkloosheidsuitkering moeten krijgen. Pas nu dat voorstel bijna regel is, verklaart de ­Kamer zich unaniem tegenstander. De regering was al vanaf dag één tegen het plan.

Naar schatting 300 duizend mensen uit Midden- en Oost-Europese EU-landen werken op dit moment in Nederland. Zij betalen volgens de minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, ongeveer een miljard euro aan premie en belasting. Minder dan 2 procent maakt misbruik van de Nederlandse WW-uitkeringsregels. Zij doen alsof ze zijn ontslagen, vertrekken met name naar Polen en Bulgarije, ontduiken daar de Nederlandse sollicitatieplicht en ontvangen, nu nog, drie maanden een WW-uitkering. Met die fraude is tussen de 16- en 30 miljoen euro gemoeid, op een totaalbedrag aan WW-uitkeringen van 3,6 miljard.

Gezien de verhoudingsgewijs geringe kosten is de unanieme tegenstem een principiële, aldus vertolkt door Koolmees: ‘Het is slecht voor het gevoel over Europa.’

Deze keer levert de politieke weerstand bij het sluiten van de markt zowaar wat op. Zes EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en België, hebben zoveel kritiek op het akkoord dat EU-voorzitter Roemenië met het Europees Parlement had gesloten over de WW-export, dat de zaak onverwacht wordt uitgesteld. Waarschijnlijk tot eind dit jaar.

Het is in Brussel hoogst ongebruikelijk dat een voorstel, waarover zo lang is onderhandeld zo laat in de pauzestand wordt gezet. Van uitstel zal geen afstel komen, maar Koolmees heeft wel de tijd om de verruiming van drie naar zes maanden, die hij ‘heel onverstandig’ vindt, uit het voorstel te slopen. De bewindsman meent ook dat het genieten van een Nederlandse uitkering in een minder welvarend buitenland het rechtvaardigheidsgevoel tart. Daarvoor ­bestaat een eenvoudige oplossing: pas de te exporteren uitkering aan het welvaartsniveau in het betreffende land aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden