Column

De Twaalfde Man: 'Royston houdt niet van vroeg opstaan'

Niet alles is fout gegaan in het leven van Royston Drenthe, maar veel jammer genoeg wel, schrijft Volkskrant-verslaggever Paul Onkenhout in zijn wekelijkse column in de Volkskrant.

Royston Drenthe in 2008.Beeld ANP

Een paar maanden geleden werd een reportage over Royston Drenthe in het tv-programma PowNews door presentator Dominique Weesie als volgt aangekondigd: 'Royston Drenthe is het voorbeeld van alles wat er fout kan gaan met een profvoetballer.'

Speciaal voor dit soort aankondigingen laat Weesie zijn stem altijd een octaaf lager klinken. Dat werkt goed. Ik zag meteen een aan lager wal geraakte voetballer voor me, berooid en bedrogen en wanhopig op zoek naar de glans van vroeger. De zoektocht is nog niet ten einde. Deze week bood Drenthe, niet voor de eerste keer, tevergeefs zijn diensten aan bij Feyenoord.

Na de onheilspellende introductie van Weesie kregen we vrolijke beelden te zien van de presentatie van het nieuwste nummer van Helden, het tijdschrift van Frits en Barbara Barend. Verslaggever Daan Nieber had Drenthe gestrikt voor een interviewtje. Voor een voetballer met wie alles fout was gegaan wat maar kan, zag hij er opvallend monter en onbekommerd uit. Zo ontwapenend als Drenthe zijn voetballers zelden.

Nieber had ook een gesprekje met een drietal niet nader geïntroduceerde vrouwen. Het gesprek ging erover dat Drenthe vaak te laat op trainingen kwam. Trainers van Real Madrid, Hercules Alicante en Everton ergerden zich daar kapot aan.

'Royston houdt gewoon niet van vroeg opstaan', vertelde een jonge vrouw. Later zei ze dat het in het verkeer ook vaak tegenzat. Drenthe zelf bevestigde dat hij veel van slapen houdt. Jij toch ook?, vroeg hij aan Nieber. Die hield wijselijk zijn mond.

Drenthe heeft geen werk meer omdat hij altijd overal te laat kwam. Volgens de trainer van Hercules Alicante was Drenthe vier van de zeven trainingen niet op tijd aanwezig. Vaak was zijn excuus dat hij een begrafenis achter de rug had. Het leverde een goede, bijtend cynische quote op: 'Altijd was er wel iemand overleden.'

Dus ik begreep het wel, van Feyenoord, helemaal toen ik las dat Drenthe zichzelf als een links- of rechtsbuiten beschouwt. Kennelijk is hij het stadium voorbij dat hij bereid is achter een tegenstander aan te rennen. De waterdrager is in zijn eigen fantasie een kopman geworden, maar op tijd komen ho maar.

Drenthe is een cliché, en juist daarom is zijn val zo pijnlijk. Wat iedereen destijds in de praatprogramma's met een zorgelijke domineesblik al aankondigde, na zijn onvoorstelbare transfer van Feyenoord naar Real Madrid, is waarheid geworden. Hij kan het niet aan, de weelde.

Drenthe is een voetballer die te laat komt, te hard rijdt en te veel horloges koopt en zich door niemand laat corrigeren - áls er al iemand is die hem tracht in het gareel te krijgen. Met mensen die zeggen dat Royston nu eenmaal niet van vroeg opstaan houdt, schiet hij niet veel op.

Sinds kort heeft hij een nieuwe zaakwaarnemer. Sigi Lens is vervangen door Serkan Kulup, een Turkse Rotterdammer. Op zijn Facebookpagina staat dat hij spelersmakelaar/scout bij RF Sports Management is en dat hij heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit.

In het voetbal is hij een onbekende. We geven hem het voordeel van de twijfel, maar pocherig rondtoeteren dat Drenthe wordt begeerd door Manchester City, Galatasaray, Dinamo Kiev en een handvol clubs uit de Serie A komt in een vreemd daglicht te staan als je hem korte tijd later op je knieën aanbiedt bij Feyenoord.

Drenthe zelf zei dit tegen PowNews, half rappend - zoals hij altijd praat - en zonder onderbreking:

'Je hoeft je niet zorgen te maken
Er zijn bepaalde dingen gebeurd
Je kan zeggen dat de trainer me een beetje zat was
Waarom?
Er zijn bepaalde dingen gebeurd
Ik wil niet te veel piekeren en zo.'

25 jaar pas, geen club, drie kinderen bij twee vrouwen en nu al aan het piekeren. Niet alles is fout gegaan in het leven van Royston Drenthe, maar veel jammer genoeg wel.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden