De Turkse bevolking is niet geholpen met een toeristenboycot

Wie het reisadvies tot zich laat doordringen, vergaat nu al de lust in Turkije vakantie te vieren.

Beeld anp

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft voor Turkije een zeer uitgebreid reisadvies opgesteld. Daarin wordt onder veel meer gewaarschuwd voor een verhoogd risico op terroristische aanslagen en wordt afgeraden naar het Zuid-Oosten af te reizen in verband met het conflict met buurland Syrië.

Ook staat onder het kopje 'Lokale wetgeving' dat het in Turkije verboden is de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Dat verbod geldt ook buiten Turkije. Omdat de noodtoestand nog altijd van kracht is, waarschuwt het reisadvies, kunnen verdachten in hechtenis worden genomen, waarbij 'het niet altijd mogelijk is juridische bijstand te krijgen'.

Het zijn verstandige waarschuwingen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Maar in de ogen van leden van de Tweede Kamer is aanscherping van het reisadvies noodzakelijk. Vorige week kreeg een Turkse Nederlander die niet behoort tot de door Turkije als terroristisch aangemerkte Gülenbeweging maar zich wel kritisch heeft uitgelaten over president Erdogan en sympathiseert met de oppositie, een uitreisverbod uit Turkije.

Wellicht kan in het reisadvies nog worden opgenomen dat Turkse Nederlanders die oppositiepartijen steunen, extra voorzichtig moeten zijn. En uiteraard moet alles in het werk gesteld worden om de betrokken landgenoot weer naar Nederland te krijgen. Dat de Tweede Kamer protesteert tegen de Turkse handelwijze valt te prijzen.

Blijft de vraag of de Nederlandse regering de bevolking moet oproepen niet in Turkije op vakantie te gaan. Dat zou in dit stadium een stap te ver zijn. Er zijn meer vakantielanden waar kritiek op het bewind niet wordt geduld. Wie het reisadvies tot zich laat doordringen, zal wellicht zelf op het idee komen Turkije te mijden.

Daar komt bij dat het regime van Erdogan zich niets aantrekt van een boycot door toeristen. De Turkse bevolking, die ook in economisch opzicht zware tijden doormaakt, is momenteel ook niet geholpen met een toeristenboycot.

Het is zeker denkbaar dat de situatie in Turkije verder verslechtert. In dat geval zijn harde maatregelen, liefst in Europees verband, niet langer te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden