LezersbrievenWoensdag 6 maart

De tragedie van Twan Huys had voorkomen kunnen worden

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 6 maart.

Redactie
Twan Huys in gesprek met Stormy Daniels, 7 september 2018.  Beeld RTL Late Night
Twan Huys in gesprek met Stormy Daniels, 7 september 2018.Beeld RTL Late Night

Brief van de dag

Tragisch wat Twan Huys is overkomen. Maar zowel hij als RTL had dit echec kunnen voorkomen als zij zich hadden gerealiseerd dat er een waterscheiding ligt tussen noodzakelijke informatie (‘need to know’) en leuke informatie (‘nice to know’). De eerste categorie staat hoger aangeschreven dan de tweede. Aan de aanbieders van noodzakelijke informatie worden strengere eisen gesteld dan aan leveranciers van ditjes en datjes.

Het verschil tussen noodzakelijk en leuk vertaalt zich ook in de aanspreektitel van de brengers van de informatie. De eersten worden journalisten genoemd, de tweede presentatoren.

Huys had met Nieuwsuur, en in mindere mate met zijn College Tour, de moeilijk te bereiken positie van betrouwbare en geloofwaardige nieuws- en informatiebrenger verworven. Een anker in de zee aan informatie. Zijn overstap naar de late-avondshow van RTL was geen overstap binnen een gelijk speelveld, maar een degradatie van zijn rol als nieuwsanker naar een rol als gespreksleider in een zee van triviale informatie. Informatie die je net zo goed kunt missen.

Een bekend Nederlands spreekwoord luidt: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Twan Huys verwoordde dat in zijn slotwoord als een achtbaan naar beneden zoals hij nog nooit had meegemaakt.

Constant Meijers, Amsterdam

Literair onbekwaam

Als reactie op de column van Aleid Truijens (Opinie, 2 maart) kan ik melden dat het erge is dat er inmiddels een lichting leraren bestaat die literair onbekwaam is. Er zijn wis en waarachtig hier en daar leraren Nederlands, Duits, Frans en Engels die niet weten hoe ze met literatuur moeten omgaan. Er zijn zelfs talen-docenten die hardop durven verkondigen dat ze nooit een boek lezen omdat ze ‘er gewoon niks mee hebben’. Ze zijn wel goed in ‘pitchen’. Ze zijn ook heel goed in allerlei andere inspirerende werkvormen. Toch jammer dat die echt heel leuke werkvormen niet ingezet worden voor literatuur.

Elly van den Boom, Den Haag

Die rare NS

Wel een curieuze manier van (om)denken bij de NS. Om de vervoersprijs tijdens de spits te verhogen. Stel je voor dat de supermarkt de boodschappen duurder maakt van 17.00 tot 19.00 uur. Heb je je eerst de hele dag het schompes gewerkt, krijg je dit. Of dat Ikea in de weekenden de prijzen verhoogt want: te druk. Alsof je voor je lol in een overvolle trein gaat staan en de volle mep betaalt voor een sta-plaats! Neem van mij aan dat iedereen liever buiten de spits reist. Wat is het toch een raar wereldvreemd bedrijf die NS.

Rita Wolters, Enkhuizen

Leve de fietsvakantie

Meneer Huyskens van de Bovag slaat de plank flink mis wanneer hij zegt: ‘Als je op vakantie gaat of je schoonmoeder wilt bezoeken in Friesland, doe je dat niet op op de fiets.’ (Ten eerste, 2 maart)

Wij hebben gelukkig andere ervaringen: In Nederland en de ons omringende landen zijn talloze netwerken van fietspaden, korte en lange routes, met name voor toeristen en ook goed gedocumenteerd.

Langs de Maas, de Rijn en de Loire, bijvoorbeeld, fiets je van de ene verbazing naar de andere over goede paden, niet gehinderd door autoverkeer. Overal zijn uitstekende accomodaties, B&B’s, hotels, campings en

restaurants. Voor elk wat wils. Heb je een e-bike, dan is overal onderweg stroom te krijgen. Het wordt je vaak zelfs spontaan aangeboden.

Dus meneer Huyskens van de Bovag: Pak ook eens een fiets en er gaat een nieuwe vakantiewereld voor u open!

Hans Brouwer, Zeewolde

Yago R.

Wanneer houdt de Volkskrant eindelijk eens op met terroristen/moordenaars/verkrachters aan te duiden als ‘strijder’ als hadden zij een legitiem doel. Hoe dan wel te betitelen? Heel eenvoudig. Yago R. is veroordeeld door Nederland voor deelname aan een terroristische organisatie. Hij is dus een terrorist. Dus spreken we van ‘de terrorist Yago R.’

Ad Heskes, Hoofddorp

Te snelle fietser

Ik hoop niet dat ik Koen van Wijngaarden op de fiets tegen kom in Delft. Hij is van plan met een gemiddelde snelheid van 43, 44 kilometer per uur van Rotterdam Alexander naar Delft te fietsen (Ten eerste,

4 maart). Die fietssnelheid is binnen de bebouwde kom van Delft vragen om ongelukken.

Henk Algra, Delft

Limeswandeltocht

Een prachtig artikel over de Limeswandeltocht in het VK-Magazine van 2 maart. Alleen jammer dat David Rijser de wandeltocht beschrijft vanaf Castellum Fectio. In Utrecht, in Leidsche Rijn, staat ook het Castellum Hoge Woerd langs de Limes. Het Castellum is daar op het oude grondplan nagebouwd en in iedere toren zijn veel Romeinse vondsten te bezichtigen. Ook is in het Castellum een gevonden Romeins schip te bezichtigen en in de ArcheoHotspot is het mogelijk Romeinse vondsten aan te raken. Zeker de moeite waard om daar tijd voor te maken tijdens de wandeling.

Nico Holvast, Utrecht, vrijwilliger in de ArcheoHotspot

Loop eens over zo’n akker

Als reactie op de Brief van de dag van 1 maart het volgende: De winst van biologische teelt zit ’m niet alleen in de producten, maar vooral in een evenwichtiger en gezondere bodem, die ook nog eens een betere waterhuishouding heeft. Een vitale bodem kan generaties lang gezond blijven zonder veel hulpmiddelen. U zou eens over een biologisch bewerkte akker moeten lopen om het verschil te voelen!

Mieke van den Berg, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden