De tovertrucs van Kuzu en Öztürk

Selçuk Öztürk en Tunahan KuzuBeeld Freek van den Bergh

Een simsalabim verdwijntrucje uithalen met de woorden 'allochtoon' en 'integratie' en dan *poef* weg al die vervelende discussies in de maatschappij.

Magiërs Tuhanan Kuzu en Selcuk Öztürk hopen het met hun nieuwe politieke partij Denk voor elkaar te krijgen. Klinkt sympathiek. Maar Kuzu en Öztürk toveren niks weg en trekken gewoon weer hetzelfde konijn uit de hoed: groepsdenken. De presentatie van Denk liet zich in lulligheid alleen door de campagne van Rita Verdonk en haar Trots op Nederland overtreffen.

Zoals velen kende ik de geroyeerde ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk ook van een eerder incident, toen Öztürk afgelopen november tijdens een verhitte discussie zijn fractiegenoot Achmed Marcouch vervloekte. 'Moge Allah je straffen!', riep hij toen. 'Doodeng', zei Diederik Samsom over die verwensing. Dat was toen relevant nieuws voor de bladen: tovenaar Öztürk die een beroep deed op bovennatuurlijke krachten en Samsom die sidderend in een hoekje wachtte op de toorn van Allah. 'Als ik godverdomme had gezegd, zou het niet op de voorpagina staan', mopperde Öztürk later.

En arme Kuzu. Zou hij Mehmet Sahin nog kennen? Die Turkse Nederlander uit Arnhem, de jongerenwerker? Maart 2013 ging Sahin voor een tv-programma met enkele Turks-Nederlandse jongens uit zijn wijk in gesprek over Anne Frank, maar de blagen zaten vooral antisemitische ranzigheid uit te kramen. Toch waren het niet de jongens die op hun donder kregen van de gemeenschap, nee, het was Sahin die moest boeten omdat hij de vuile was buiten hing.

Nog geen vijf maanden daarvoor had Kuzu een bezoekje aan een Arnhems wijkcentrum gebracht om met belangenclubjes en wijkbewoners het islamitische offerfeest te vieren. Volgens een jubelend verslagje op habergelderland.nl zou Kuzu de 'positieve signalen uit Arnhem meenemen naar Den Haag en met zijn collega's delen'. Op de tweede en derde foto zit hij naast plaatselijke moskeevoorzitter Veysel Eroglu. Diezelfde Eroglu verklaarde, nadat Mehmet Sahin nota bene een paar dagen moest onderduiken, dat de jongerenwerker 'psychologische problemen' heeft en toe is aan 'behandeling'.

Het zou me niet verbazen als Sahin tegenwoordig inderdaad te kampen heeft met psychologische problemen. Belasterd, getreiterd en uiteindelijk geëxcommuniceerd door een gemeenschap waar je eerder intensief contact mee had: als je niet minstens slapeloze nachten krijgt van zo'n heksenjacht, dan moet je mentale welzijn een stalen pantser hebben. Zelfs zijn gezin werd niet ontzien. Nu woont Sahin elders, waar hij op straat geen 'hoerenzoon' of 'jodenspion' naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Waar was Kuzu toen Eroglu een giftige lastercampagne begon tegen Sahin? Had hij het te druk met positieve signalen sjouwen naar Den Haag om de PvdA-fractie tevreden te houden? Want misschien had hij zijn aanzien en autoriteit een beetje kunnen inzetten om voor de verschoppeling op te komen.

Of kan iemand als Sahin hem gewoon geen zak schelen en hoeven we zijn Denk-praatjes over 'verdraagzaamheid' en 'tolerantie' dus niet zo serieus te nemen?

Nadia Ezzeroili schrijft wekelijks online voor Vonk over wat haar bezighoudt. Volg haar op Twitter: @NadiaBerberella.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden