Column Bert Wagendorp

De totale puinhoop die de Brexit veroorzaakt is nu zelfs doorgedrongen tot T. Baudet

Bert Wagendorp

Van de langlopende Brexit-soap kun je gerust een paar afleveringen missen, maar nu is het weer tijd om te gaan kijken. Vandaag stemt het Lagerhuis over de mogelijk lichtjes aangepaste deal die premier May uit Straatsburg heeft meegenomen. Dat wordt een ‘no’. Dan volgt, volgens het meest waarschijnlijke scenario, woensdag een stemming over een Brexit zonder een deal, hoogstwaarschijnlijk met een nieuwe ‘no’. Op donderdag volgt in dat geval een stemming over uitstel (‘The ayes have it!’) en dan wordt het pas echt ingewikkeld.

The Guardian had er maandag maar weer eens een infographic tegenaan gegooid, want ook in Groot-Brittannië zelf zijn de meeste mensen het spoor allang bijster. Uitstel – lang of kort, dat is nog onduidelijk – is de waarschijnlijkste uitkomst, maar in de graphic voerden drie gele pijlen naar nog een andere mogelijkheid: deadlock – patstelling. Die kan dan weer uitlopen op een Brexit zonder deal (chaos), een nieuwe stemming over de deal van May (ook chaos) of een nieuw referendum (nog meer chaos).

Hoopvol had de krant nog een blauw blokje ingetekend waarin stond dat de EU wellicht op het laatste moment nog concessies zou kunnen doen over het heikele punt van de backstop, het ingewikkelde probleem met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar de kans daarop is niet zo groot – heel erg klein zelfs.

The Guardian had ook een bericht over drie grote ­Japanse autofabrikanten in het VK (Nissan, Honda en Toyota), die goed zijn voor de helft van de totale autoproductie en tevens voor duizenden banen. Vertrek uit de EU zonder overeenkomst zou de bedrijven een miljard pond per jaar kosten – een goede reden om de productie te verplaatsen naar elders. Door dergelijke berichten begint het langzaam maar zeker tot de Britten door te dringen dat de strop voor economische zelfmoord al om hun nek zit.

‘Moeten we al gaan hamsteren?’, luidde de serieuze vraag in een Brexit-update in een van de kranten. Nóg niet.

De totale puinhoop die de Brexit veroorzaakt is nu zelfs doorgedrongen tot T. Baudet. Die slaat ineens een stuk minder stoere taal uit over een Nexit, uit angst dat dat bizarre plan hem straks stemmen gaat kosten bij de statenverkiezingen. Je kunt het stemvee wel voor oerdom verslijten, maar het schrikbeeld van de Brexit is nu zelfs doorgedrongen tot de laagste echelons van de IQ-schaal. Na 20 maart, voorspel ik, gaat T. Baudet weer vol op het orgel.

De EU-correspondent van de BBC had gisteren de stemming in Brussel gepeild en die bleek niet zo best. Ze zijn er de Britten en hun bloody Brexit meer dan zat, daar kwam het op neer. Zo snel mogelijk opzouten, vinden EU-diplomaten, alleen drukken ze het diplomatieker uit; lekker in splendid isolation verder dromen, dan kunnen we verder.

Eerlijk gezegd heb ik het zelf ook wel gehad met de Britse fratsen en het armzalige tijdrekken van Theresa May, die politieke natuurramp. Ik heb medelijden met de vele goedbedoelende Britten die door misdadig onverantwoordelijke politici en een gemanipuleerd referendum in een situatie zijn beland die ze nooit hebben gewild maar waarvoor ze straks wel de prijs gaan betalen. Ik stel voor dat we voor hen de asielprocedures vergemakkelijken.

Maar deze week toch nog even genieten van het allerbeste politieke drama sinds tijden – dat raken we ook kwijt. Behalve wanneer het Brexitballonnetje straks alsnog wordt lekgeprikt (niet uitgesloten) en we kunnen gaan terugblikken op de jaren waarin de Britse politiek tijdelijk ontoerekeningsvatbaar was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden