Commentaarnucleaire top

De top is mislukt, maar er is reden voor optimisme

President Trump (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-unBeeld AP

De nucleaire ontwapeningstop in Hanoi is mislukt. Na twee dagen van hoop en wederzijds gevlei van de voormalige aartsvijanden eindigde de top niet met het gedroomde tromgeroffel.

De vraag is wie meer teleurgesteld naar huis terugkeert. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die zijn volk ­verlossing van de knellende economische sancties had ­beloofd, of president Trump die hoe dan ook geschiedenis wilde schrijven. Daarmee had Trump bovendien mooi de aandacht kunnen afleiden van de penibele situatie thuis, waar zijn voormalige advocaat en adviseur Michael Cohen hem onderwijl voor leugenaar en racist zat uit te maken.

Het heeft niet zo mogen zijn. De hoge inzet van beide landen viel niet te verenigen. De Verenigde Staten eisten totale nucleaire ontwapening, Noord-Korea de onmiddellijke opheffing van de economische sancties. Na decennia van vijandigheid was het niet waarschijnlijk dat hiervoor voldoende vertrouwen bestond. De vraag is daarom of de top werkelijk is mislukt, of dat deze teleurstellende uitkomst deel is van een normaal onderhandelingsspel.

Zoals de voormalige vastgoedondernemer Trump zelf zei na afloop: ‘Soms is het tijd om weg te lopen en dit was zo’n moment’. Ook Kim Jong-un zei de moed niet te hebben verloren. De twee zijn in goede verstandhouding uit elkaar gegaan, op lager niveau worden de diplomatieke onderhandelingen voortgezet. Er is daarom toch reden voor optimisme, alleen al door het feit dat er überhaupt sprake is van een relatie.

Hoewel niemand precies kan vermoeden wat Kim Jong-un drijft, lijkt hij gevoelig voor het toekomstperspectief van meer handelsvrijheden zoals hem dat vanuit het economisch bloeiende mede-communistische Vietnam en China wordt voorgespiegeld. Dat hij daarvoor meer moet opgeven dan alleen het nucleaire complex bij Yongbyon zal mettertijd blijken. Maar Trump zal hem dan wel tegemoet moeten komen met meer verlichting van sancties. Nu beide temperamentvolle leiders hun uiterste posities hebben ingenomen, is het aan de onderhandelaars om tot een realistischere en geleidelijkere afbouw te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden