OpinieLezersbrieven

De term ‘vakinhoudelijk hobbyisme’ doet duizenden echte vakdocenten ernstig tekort

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 26 oktober.

Studenten van alle niveaus werken samen bij HighTechCentreDelft.Beeld Najib Nafid

Brief van de dag: vakdocenten mbo

Als het gaat om een vak als Nederlands heeft Martin Slagter (‘Mbo’er verdient goede scholing’, O&D, 25 oktober) een punt, ook al hebben veel ROC’s inmiddels eigen, strengere eisen voor de bevoegdheden van docenten in de generieke vakken.

Maar ten aanzien van de PDG maakt Slagter een fout: volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) dient de pedagogisch-didactische verklaring wel degelijk te worden uitgegeven door een instelling voor hoger onderwijs. Die kan worden gehaald na een verkorte opleiding van anderhalf jaar.

Op het mbo volgen studenten een vakopleiding. Een opleiding tot ‘tweedegraads leraar worstenmaker’ of ‘eerstegraads docent fietsenhersteller’ bestaat natuurlijk niet. Juist daarom biedt de wet ruimte om een ervaren vakman de overstap te laten maken naar het onderwijs.

Maar diezelfde wet stelt duidelijk dat een geschiktheidsverklaring pas wordt afgegeven als er zicht is op het behalen van een getuigschrift binnen twee jaar. In de specifieke gevallen waar dat niet zo is, draagt een (bevoegde) docent de verantwoordelijkheid. Het zou goed zijn om de bevoegdheden op het mbo onder de loep te nemen, maar stellen dat ‘iedereen die fatsoenlijk uit zijn woorden komt een PDG kan krijgen’ is veel en veel te kort door de bocht.

De arbeidsmarkt schreeuwt om mbo’ers en is voor het overgrote deel zeer tevreden met het niveau van afgestudeerde studenten. Het opleiden van zulke vakmensen afdoen als ‘vakinhoudelijk hobbyisme’ doet duizenden echte vakdocenten ernstig tekort.

Pieter JansenZwolle, (zij-ingestroomde) mbo-docent journalistiek

Korps Mariniers

Qua patet orbis’, zo luidt de wapenspreuk van het Korps Mariniers. ‘Zo wijd de wereld strekt’ dus.

Mooie woorden. Grote woorden ook: puntje bij paaltje blijkt Vlissingen voor tweederde van ons dappere korps al een brug te ver (Ten eerste, 24 oktober)...

Edwin van der Zon, Rotterdam

Knuffelbomen

De eik in Ulvenhout (Ten eerste, 24 oktober) bracht mijn ‘knuffelbomen’ in herinnering. Bomen die wij in het begin van de jaren 70 spaarden bij de ontwikkeling van Dukenburg, een wijk van Nijmegen die we nu Vinex zouden noemen.

In Tolhuis staat een groep bomen merkwaardig opgesloten door de bocht in een ventweg. Dat is niet toevallig, we legden de weg er gewoon omheen. Iets oostelijker in Zwanenveld was in 1970 een aanzet gemaakt voor een onsluitingsweg, die precies over de oude eik zou gaan. Hij bleef op het laatste moment gespaard door de weg iets naar het westen op te schuiven, het kostte een woning en het verleggen van een stukje riool.

Voorbeelden die een aanzet kunnen vormen voor inventarisatie van ‘knuffelbomen’.

Albert Fien, Almelo, stedenbouwkundige

Wattenstaafjes

Om zwerfvuil te voorkomen, mogen er straks geen plastic wattenstaafjes meer worden verkocht.

Ik vraag me af wie zijn oren op straat of op het strand schoonmaakt, en het staafje daarna achteloos laat vallen. Ik heb het nog nooit gezien.

Letta Karskens, Breda

Een luchtfoto van een stal aan de Pannehoeven waar bij een brand ongeveer 4 duizend varkens om het leven zijn gekomen.Beeld ANP

Beter Leven

Een kleine luchtfoto van een varkensbrand (Ten eerste, 24 oktober): wederom duizenden dieren slachtoffer in de vee-industrie, waar brandgevaar continu op de loer ligt en bij calamiteiten ontsnappen vrijwel onmogelijk is. In dezelfde krant staat dat McDonald’s van juli t/m september 1,43 miljard euro winst boekte. Grotendeels verdiend door het verkopen van dieronvriendelijke producten uit dit soort stallen.

Ik put hoop uit de deze week gestarte Beter Leven-keurmerkcampagne ‘Check ‘t label even’, van de Dierenbescherming. Een Groningse boerin bouwde als eerste in Nederland een Beter Leven-2 sterrenvarkensstal. Veel leefruimte en een uitloop naar buiten. Naast de veel diervriendelijker vorm van varkens houden een grote kans op ontsnappen, als onverhoopt brand uitbreekt.

Corrie van Schaik, Enkhuizen

Marktwerking zorg

Jarenlang is er gehamerd op marktwerking in de zorg. Nu lees ik dat werknemers in de zorg steeds vaker ontslag nemen om als zzp’er aan de slag te gaan (Ten eerste, 25 oktober). De vraag naar zzp’ers is groter dan het aanbod, waardoor zij hogere tarieven kunnen vragen. Marktwerking geslaagd, zou ik zeggen.

Joost Jaspers, Rijen

Dubbele nationaliteit?

In haar zeer lezenswaardige artikel over inburgeren in het VK (Opinie, 20 oktober) vermeldt Lia van Bekhoven niet of zij met het verwerven van de Britse nationaliteit de Nederlandse is kwijtgeraakt.

In artikel 15 van de Rijkswet op het Nederlanderschap staat: ‘Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige verloren door het vrijwillig verkrijgen van een andere nationaliteit.’ Van Bekhoven schrijft dat de aspirant-Brit in de papieren voor de nationaliteitsaanvraag tussen de regels door fuck off leest. Nederlanders die het wagen een andere nationaliteit te verwerven, krijgen van de Nederlandse staat een duidelijk ‘pleur op’ te horen.

J.G. Loogman, Luxembourg

Frieda Belinfante

Dank voor het informatieve stuk over vrouwelijke dirigent(e?) Antonia Brico (V, 25 oktober). Ik miste wel een verwijzing naar die andere Nederlandse dirigente die o.a. in de VS furore maakte: Frieda Belinfante.

Over haar zeer interessante leven is door Toni Bouman een zeer mooi biografie geschreven en nog niet zo lang geleden was er een radiodocudrama te beluisteren. Minstens zo’n filmwaardig leven als dat van Brico.

Michel Peekel, Evaux-les-Bains

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden