Lezersbrieven8 maart

De teringherrie die de rust in de Zandvoortse duinen verstoort klinkt hen als muziek in de oren

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 8 maart

Het circuit in het Belgische Franchorchamps.
 Beeld Jiri Büller
Het circuit in het Belgische Franchorchamps.Beeld Jiri Büller

Brief van de dag

Als Zandvoorter is het link om kritische opmerkingen te maken over het circuit. Dat mag pas als je hier 100 jaar woont en zelfs dan mag je niet negatief zijn over onze heilige koeien toerisme en circuit.

Aan de brief van Jan van Heerbeek (‘Stop de formule 1-races op Zandvoort’) donderdag wil ik niets afdoen. Den Haag heeft weliswaar gezegd geen financiële bijdrage te leveren, maar hetzelfde Den Haag wil zich wél inspannen bij het overwinnen van bureaucratische problemen bij vergunningen. Ik vrees dat onze gemeente wél geld in de F1 gaat steken, open of verdekt. En de provincie misschien ook wel.

Maar, nu moeten we wel erkennen dat er enorm veel mensen warmlopen voor autoraces met verbrandingsmotoren, ook dankzij Max Verstappen. Ongeacht de nadelen. De teringherrie zien zij als muziek.

Bovendien hebben wij daarvan toch geen last bij de overheersende westenwinden. Toch moeten we proberen er samen uit te komen. Welke mix kan helpen? Laat dit mega-evenement maar komen (zonder publiek geld); zet verder in op elektrisch racen. En verminder vergaand de geluidsoverlast die de rest van het jaar de rust in de duinen en ten oosten van Zandvoort wreed verstoord.

Daar zijn velen bij gebaat. Anders: Assen of Francorchamps.

Lei Bodelier, Zandvoort

Zoek de verschillen

De Volkskrant donderdag 7 maart, bladzijde 2 : SS-collaborateurs houden uitkering van Duitse staat en op bladzijde 23, Opinie & Debat een artikel over een IS-strijder: Straf oorlogsmisdadiger Yago R. niet te licht.

SS en IS twee gruwelijke, misdadige organisaties, wie begrijpt het verschil in behandeling van gewezen leden nog?

Marinus te Lindert, Heerhugowaard

Frisse nieuwe kijk

Opinie&Debat, 7 maart, pagina 23. Jillis Roelse, advocaat in Amsterdam, gaat er vol tegenaan. ‘Straf oorlogsmisdadiger Yago R. niet te licht’, luidt de kop en zijn bijdrage is daarmee in overeenstemming. Genadeloos tegen de Syriëgangers, hun leugens, de afwezigheid van spijt. Maar het opmerkelijke is dat Roelse zich inleeft in de slachtoffers van de Yago R’s, de goeddeels uitgemoorde Yezidi’s met name. Dat is vrij uniek. De publiciteit en het mededogen gaan nog steeds sterk uit naar de dader.

Opinie&Debat, 7 maart, pagina 22. Ulli d’Oliveira, oud-hoogleraar migratierecht aan de UvA, doet zijn professorale duit in het zakje. ‘Laat Yago R. hier zijn straf uitzitten’ en laat ook Yago’s ‘vrouw’, wier Britse staatsburgerschap haar ontnomen is, hier toe, mét baby. Hij volgt de wetten en verdragen nauwgezet, waarbij de essentie waarom het gaat naar de achtergrond verdwijnt: het bestraffen van mensen die zich onkwetsbaar en boven alles verheven waanden en zich jarenlang aan gruweldaden te buiten zijn gegaan.

Over slachtoffers heeft hij het niet, wel over de ‘pittige vrijheidsstraf’ die Yago R. bij verstek heeft gekregen. (6 jaar, bij goed gedrag 4 jaar; over ‘pittig’ kun je van mening verschillen). Zijn kind en de moeder hebben recht op verblijf in Nederland. Want ‘het Europese Hof van Justitie heeft uitgemaakt dat zo’n derdelandse verzorger/opvoeder van een minderjarige Unieburger een afgeleid verblijfsrecht toekomt.’ En het Nederlander-schap lonkt, zeker voor het kind.

Maar daar gaat zijn zorg niet naar uit, blijkt uit zijn slot. ‘We hollen wel de betekenis van het Nederlanderschap uit als we ze liever zien creperen dan ze in eigen land - waar ze recht op hebben - terug te nemen.’ Dat is een frisse nieuwe kijk op ‘uitholling van het Nederlanderschap’.

Philip van Tijn, Amsterdam

Schipholenquête

Waarom een parlementaire enquête naar de gaswinning, mosterd na de maaltijd. Je kunt beter vast een enquête houden naar de uitbreiding van Schiphol.

De parallellen zijn groot. Een overheidsfalen van on-Nederlands proporties tekent zich af.

Ook hier worden veiligheidsrisico’s genegeerd, is er geen wettelijk systeem voor handhaving en speelt de dubbele pet van de overheid, financieel zeer belanghebbend en tegelijkertijd hoeder over de belangen van burgers.

Ook hier prevaleert de economie. Laten we de wijsheid niet achteraf maar vooraf gebruiken!

Ellen Verweij, Beverwijk

Ha, een toverstafje

De meeste burgers, die natuurlijk betere mensen zijn dan politici, wachten op actie van de politiek en het bedrijfsleven om iets voor het milieu te doen. De transitie van gas naar dit en dat bijvoorbeeld zou te duur zijn.

En da’s een smoesje natuurlijk. Want als je het milieu wilt helpen ga je minder op vakantie, en minder ver, eet je minder vlees, en koop je minder dingen.

Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De bedoeling is dat die burgers geen offers hoeven te brengen, en bedrijfsleven en politiek een soort toverstaafje halen over datzelfde milieu, en alles allerprettigst weer voor elkaar komt zonder dat jij één vlucht hebt gemist, of ook maar één beeldscherm minder hebt aangeschaft.

D. Weijers, Amsterdam

En nog een enquête

De enquête over de gevolgen van de gaswinning in Groningen staat nauwelijks in de grondverf of er ligt al een nieuwe, zeker zo zware enquête in het verschiet: de gevolgen van het verlagen van de grondwaterstand ten faveure van de landbouw. De gedaagden: provincies, waterschappen en gemeenten.

De gedupeerden: honderdduizenden huiseigenaren wier gevels scheuren en verzakken als gevolg van de kunstmatige drooglegging.

Rob Bouber, Koedijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden