Het eeuwige levenHelen Schepherd

De tent werd afgebroken als Helen Shepherd zong

In de jaren zestig was ze bijna wekelijks op tv met The Shepherds, het trio van de hit 'Dank U Voor Deze Nieuwe Morgen'.

Helen Shepherd op de hoes van de elpee 'Dank U'. Beeld RV
Helen Shepherd op de hoes van de elpee 'Dank U'.Beeld RV

Dick Schaap vindt het nog altijd jammer dat tante Helen Shepherd ('in gezelschap moesten we haar bij de artiestennaam noemen, alleen tijdens familiefeesten konden we tante Lenie Schaap zeggen') door de toenmalige platenmaatschappij Bovema zo in het keurslijf van Nederlandse liedjes werd geduwd. 'Ze kon niet alleen fantastisch zingen, ze kon alles zingen. Bovendien was ze een heel mooie vrouw', zegt hij.

Helen Shepherd was in de jaren zestig een grootheid die bijna wekelijks met de groep The Shepherds op het enige net van de Nederlandse televisie optrad en op grote evenementen als het huwelijk van Beatrix en Claus van de partij was. Het semi-religieuze Dank U werd de grootste hit, terwijl The Shepherds helemaal niet gelovig waren. Ook de langspeelplaat Komt vrienden in den ronde werd een enorm succes.

Tien jaar geleden kreeg Helen Shepherd een hersenbloeding, waardoor ze afasie had en niet meer kon zingen. De dood van haar echtgenoot Jan de Jong vorig jaar - met wie ze twee kinderen had: Remco en de nog thuis inwonende Marco - kon ze moeilijk verwerken. Ze overleed 10 september in een verpleeghuis in Velsen.

Lenie Schaap werd geboren als de jongste en het enige meisje in een arbeidersgezin van vier kinderen in IJmuiden. Haar oudste broer Dick Schaap zou sterverslaggever worden bij Het Vrije Volk en later Avenue. De andere drie Jan, Nico en Lenie waren muzikaal. Jan kreeg een klassieke zangopleiding, Lenie kreeg les van zangpedagoge Coby Riemersma en Nico van de bassist van het Noordhollands Philharmonisch Orkest.

In 1960 werden ze alle drie professioneel muzikant bij het jazzkwintet van Ted Powder en trokken ze langs nachtclubs in Nederland, Duitsland en Zweden. In 1963 vormden ze het trio The Shepherds. Ze vertolkten aanvankelijk Engelstalige nummers van groepen als The Seekers en eigen poppy arrangementen van oud-Hollandse en Vlaamse nummers als De Scheresliep, Al Die Willen Te Kaap'ren Varen en Vier Weverkens:

'Vier weverkens zag men ter botermarkt gaan

En de boter was er zo diere

Ze hadden geen duit haast meer in hunne tas

En ze kochten een pond savieren'.

Hiermee traden ze op in de Sleeswijkrevue met Snip & Snap en in poptempels. Helen Shepherd was zelf nog het meest verbaasd over het succes. Ze zei in 1965 tegen De Telegraaf: 'Na allerlei rockbands speelden wij voor duizend militairen in Maastricht met twee akoestische gitaren Nederlandse volksliedje. En de hele tent werd afgebroken.' In 1966 stond ze noodgedwongen als solozangeres (groepen mochten toen nog niet meedoen) in de finale van het nationale songfestival.

Dick Schaap: 'Vooral Jan (de in 2016 overleden John Shepherd) kon elk instrument bespelen wat hij in handen kreeg. Maar Lenie, die de deftigere naam Helen koos voor het artiestenbestaan, was de absolute blikvanger.' In augustus 1969 haalde de groep het Palladium in Hollywood.

Het was niet altijd even gemakkelijk. Helen Shepherd moest afhaken vanwege zwangerschappen. Daarnaast koesterde ze ambities voor een solocarrière. In 1975, toen net een nieuwe tournee in de VS was gepland, viel het trio door ruzies uit elkaar.

In 2001 ging Helen samen met John weer toeren langs verzorgingshuizen. Twee jaar later zou ze nog een kerstalbum uitbrengen. Met Jan de Jong had ze een gelukkig huwelijk. Ze bleef een IJmuidense volksvrouw die zich inzette voor de buurt. Zo hield ze zich ooit bezig met de opvang van zwerfkatten in de haven van IJmuiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden